Ilyen az, amikor a bakancsot és a terepgatyát zakóra és fehér ingre cserélem.

Washington zakóban

Washington zakóban

Ukrajna: a Brzezinski-terv

2015. március 10. - TrauUSA

Óriási érdeklődés övezte a CSIS hétfői rendezvényét ("America's strategic dilemma: A revisionist Russia in a complex world"): csak kamerából 14-et sikerült megszámolnom a zsúfolásig telt teremben. A tömeg a két előadónak szólt: Robert Menendez (D-NJ) szenátor, a Szenátus külügyi bizottságának tagja mellett Zbigniew Brzezinski, volt nemzebiztonsági tanácsadó, az amerikai biztpol élő legendája szólt az egybegyűltekhez. Apró érdekesség: rengeteg orosz nyelvet beszélő emberrel volt szerencsém találkozni a hallgatóság soraiban. Mondjuk ez nem volt meglepő.

"Az Egyesült Államoknak kell vezetni" a konfliktusban, ebben Menendez szenátor szerint teljes az egyetértés (legalábbis az Atlanti-óceán ezen az oldalán). "A szemlélődés soha sem volt az amerikai természet része: egyértelmű üzenetet kell küldeni Putyinnak".

A hidegháború végén kialakult szabályrendszer ma már nem alkalmazható Európára. Az amerikai visszahúzódás lehetőséget teremtett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tervei végrehajtására. Az Egyesült Államok szempontjából stratégiai fontosságú, hogy a vezető szerepet akkor is felvállalja, ha ennek eredményében "egyes kelet-európai barátaink" kételkednek is. Szükséges, hogy az orosz elnök megértse: ha tesz valamit, annak következményei lesznek - célzott teljesen egyértelműen Ukrajnára Menendez.

A konfliktus kimenetelét és egyben az USA szerepvállalását más világpolitikai játékosok is árgus szemekkel figyelik. Kína (Dél-Kínai tenger körüli viták), Észak-Korea (atomfegyver) és Irán (atomprogram, tárgyalások) is az ukrajnai eredményektől és az Államok lépéseitől függően változtathatják meg politikájukat.

Fontos lenne a NATO és az Európai Unió együttműködésének növelésére, az integráció elmélyítésére és a meglévő bürokratikus akadályok felszámolására. Ennek az integrációnak fontos eleme az energiabiztonság kialakítása is, részben a kelet-európai országokban lévő csővezetékek kétirányúsításával, részben a balti államok cseppfolyósgáz-ellátásának (LNG) kiépítésében.

Az Egyesült Államoknak nem csak a keleti, de Európa déli részére, nevezetesen a Balkánra is összpontosítania kell, hiszen ez a terület Oroszország befolyása miatt sérülékenynek számít.

Azonnal le kellene állítani az Európában állomásozó amerikai erők további kivonását, sőt, az USA európai katonai jelenlétét teljesen felül kellene vizsgálni. A szenátor robusztus katonai jelenlétet lát jónak mind a balti, mind a kelet-európai NATO-tagállamokban. Nem elég a zászlóalj szintű katonai jelenlét: dandárszintű erőket kell telepíteni, egyértelműsítette az elvárásait Menendez szenátor //azért ez a pivot-tel együtt érdekes lesz//. Ezzel párhuzamosan az amerikai felderítésnek, hírszerzésnek is ismét Európára kell koncentrálnia.

A propaganda frontján is fel kell venni az itt győzelemre álló Oroszországgal a harcot. Egy szélesebb, "puha" stratégiát is ki kell alakítani, hogy sikerrel lehessen harcolni az orosz propagandával.  Oroszország pártokat, think tank-eket, NGO-kat támogat szerte Európában és ez komoly veszélyt jelent.

Az Ukrajnának nyújtandó katonai, fegyvereket tartalmazó segély nem arra alkalmas, hogy a mostani orosz offenzívát megállítsa, megerősítse az ukrán haderőt, hanem arra, hogy a diplomáciai megoldás segítse. Diplomáciai megoldás kell de ezt Vlagyimir Putyin csak akkor lesz hajlandó elfogadni, ha a további harc (emberéletben, haditechnikában) drágának bizonyulna számára. Ez lehet az amerikai fegyverszállítmányok hatása.

A katonai segélyek fokozása mellett további, még erősebb gazdasági szankciókra is szükség van. A szenátor szerint a jelenlegi szankciók is 7 százalékkal csökkentették az orosz GDP-t, s ezt kifejezetten az olajiparra szabott szankciókkal lehetne még fokozni. Sarkvidéki és mélytengeri olajkitermelés, palagáz: se technológia se együttműködés nem érkezhet Amerikából (és persze az EU-ból) Oroszországba.

Az igazi feladat a gazdaságilag életképes, önálló Ukrajna megteremtése lesz. Menendez itt Miheil Szaakasvili grúz elnököt idézte: "Nem a hadsereg állította meg a kommunistákat. Őket a demokratikus értékek állították meg - melyek mögött ott volt a hadsereg."

A szemmel láthatóan óriási tekintéllyel rendelkező Zbigniew Brzezinski előadásának legelején kijelentette: Barack Obama "reset" (újrakezdés) politikájának koporsójába a 2014 februári események, a Krím-félsziget orosz annektálása ütötte be az utolsó szeget (melyről már Putyin is nyíltan kijelentette: Oroszország volt a végrehajtó, gondosan elkészített tervek alapján). Véleménye szerint az Egyesült Államoknak először is meg kellene határoznia, az ukrajnai válsággal kapcsolatban milyen végkimenetelt akar elérni, nem csak az eseményekre kellene reagálnia állandóan. A végkimenetel azonban nem képzelhető el egyértelmű győzelemként, se amerikai, se orosz oldalon, figyelmeztetett Brzezinski. Az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie Oroszország érdekeit, álláspontját is.

Vlagyimir Putyin beszédei 2007 óta felvázolnak egy orosz stratégiát, melynek alapja: a Nyugat az ellenség, melynek leküzdése a legfontosabb feladat. Az orosz elnök nem csak a szovjet, de a cári időket is felidézi. Ennek kapcsán megjegyzendő, hogy a Baltikum akkor a cári Oroszország része volt - miért ne akarná ismét magáénak tudni ezeket a területeket az orosz elnök?

Az orosz gazdaságban ugyanakkor egy súlyos teljesítménycsökkenés látható, pedig eleve az Egyesült Államoknál vagy Európánál gyengébb gazdasággal rendelkeztek. A visszaesés eredményeként hamarosan gazdasági válság is be fog következni. Már most egyre több a hiánycikk is. Az ukrajnai fegyveres orosz beavatkozás és az orosz gazdaság súlyosbodó problémái egyben az orosz vezetésű Eurázsiai Unió elképzelésének végét is jelentik, már ami az eredeti szándékot, a minél teljesebb integrációt jelenti. Mára már az Oroszországgal szomszédos országok is gyanakodnak Moszkva szándékaival kapcsolatban, így legfeljebb gazdasági uniót lehet már csak elképzelni. Brzezinski példaképp említette a "nagyon komplex játékot folytató" Fehéroroszországot és az egyre óvatosabb Kazahsztánt. Véleménye szerint könnyen előfordulhat, hogy a jelenlegi ukrajnai válság éppen egy Kína dominálta érdekszféra felé tereli őket.

Az orosz hadsereg jelenleg egy helyi háborúban sem lenne képes ellenállni a nyugati haderőknek, nem is beszélve egy "all out war"-ról a teljes Nyugattal. Ezért is fordult Vlagyimir Putyin egyre erőteljesebben a nukleáris fegyverek fenyegetése felé. Az orosz haderő ugyanakkor 3-4 éven belül képes lehet arra, hogy hosszabb ideig sikeresen harcoljon egy modern, jól felszerelt hadsereg, azaz a NATO ellen is.

Az előadáson elhangzottakból kirajzolódó, persze nem hivatalos Brzezinski-terv alapja a már említett "költségnövelés". A politikus szerint csendben, privátim tájékozatni kellene Moszkvát arról, hogy ha a jelenlegi //amúgy is félig-meddig működő// tűzszünetet felrúgva egy újab ukrán nagyvárost támadna meg, akkor az Egyesült Államok megkezdi az ukránok által régen kért, elsősorban páncéltörő fegyverek szállítását. Tudjuk, hogy katonai erőt használsz Ukrajnában, s tudjuk azt is, hogy nem tudunk megfelelő ellenerőt alkalmazni. "De legyen ára az orosz agressziónak!"

Ezzel egy időben jelezni kell Moszkvának azt is, hogy Ukrajna nyugati értékrendet követő, demokratikus, stabil, gazdaságilag erősödő ország lesz. Az EU-tagság elérhető (persze ehhez is hosszú évek szükségesek, Brzezinski a török példát emlegette), de Ukrajna semleges állam marad, nem lesz NATO-tag. Ezzel az orosz elnök stratégiai veresége, s egyben otthoni arcvesztése is elkerülhető. Az EU-tagságig szükséges, hosszú évek alatt pedig az orosz vezetés is változhat. Brzezinski jelezte: még az ukrán közvélemény is nagyon megosztott a Nyugathoz kapcsolódással, az EU és a NATO-tagsággal kapcsolatban.

A jelenlegi orosz soviniszta, agresszív, birodalmi stratégia velünk marad, együtt kell vele élni, ezért is fontos a helyzet stabilizálása. Ezt pedig úgy nehéz lenne megoldani, hogy Ukrajna egy kelet-ukrajnai háborúban kivérzik.

Ezeket a lépéseket csak az Egyesült Államok vezetésével é irányításával lehet végrehajtani. Csak ez az ország képes garanciákat vállalni és hihető biztosítékokat adni, Európa nem. Brzezinski szerint az amerikai politikai vezetés eddig szándékosan húzódott vissza az ukrán helyzet kezelésében, Európának adva át a vezető szerepet, hadd erősödjön, s fejlődjenek ezzel a transzatlanti kapcsolatok is. Most azonban ennek vége, a helyzet komolyra fordult, Ukrajna szétesésével fenyeget. Ezt jó lenne megelőzni az ukrajnai válsággal és Oroszországgal kapcsolatban. Személy szerint sajnálja a kelet-ukrajnai területeket és a Krímet, de most elsősorban a helyzet stabilizálásáról, //a maradék// Ukrajna sikeres működtetéséről van szó 

A beszélgetésen előkerült, a helyzettel és Oroszországgal szemben tanúsított stratégiai türelemmel kapcsolatban Brzezinski megjegyezte: ez olyan, mint a gumikarika. Mindkettőt sokáig lehet nyújtani, de egyszer el fog szakadni. Menendez szenátor végül hozzátette: teljesen biztos abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog itt megállni a jelenlegi konfliktusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://washingtonzakoban.blog.hu/api/trackback/id/tr137256759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NAR 2015.03.10. 17:44:50

"Ukrajna semleges állam marad, nem lesz NATO-tag.."

És erről hogy tervezi meggyőzni az oroszokat? Az eddigi tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a NATO-tagság tuti megakadályozása az, ha orosz katonák vannak olyan területen, amit az adott ország sajátjának tekint (Dél-Oszétia, Krím, Transznisztria)...

TrauUSA 2015.03.10. 20:26:09

@NAR: Hát ő sehogy, lévén nem tagja az amerikai kormánynak. Őszintén mondom, hogy elképzelésem sincs, miként lehetne megteremteni azt a bizalmi szintet a két ország között, hogy ez a forgatókönyv végrehajtható legyen. Meg persze kérdés, Ukrajna ehhez mit szólna...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 05:37:34

Közismerte Brzezisnki fanatikus oroszellenessége, így eleve hitletelen az egész.

gmihaly 2015.03.11. 07:15:22

Elvégre lengyel, nehezen bocsátja meg az oroszoknak, hogy a dicsőséges keleti terjeszkedésükből 3 részre osztás, orosz fennhatóság (is) lett. Sovány vígasz, hogy a litvánok (Hanza: egy kicsit abból is..), belaruszok, Kisoroszok "megalkották" saját, az oroszokétól külön álló nemzetüket. És az ukránok ugyan "egyesültek" Oroszországgsal, ha jól emléxem 1686-ban, Budavér felszabadulásának évében, talán ezért is nem figyelt fel erre Európa, különben is mit te(het)tek volna...És hát Sztálin és az éhínség...

OkoskaTo:rp 2015.03.11. 07:58:29

Az hiányzott ebből az egészből, amit józanabb elemzők már régesrég említenek. Ti. hogy Oroszország nem totális hagyományos háborúra készül a NATO ellen (amit bizonnyal el is veszítene, valóban), hanem hogy a Krímben és Kelet-Ukrajnában már bevált módszerrel, jelzés nélküli kis zöld emberkék beszivárogtatásával tervezi elrendezni a számára fontos érdekszférát. Észtországban pl. elég magas az orosz ajkú kisebbség létszáma ahhoz, hogy Donyeckhez hasonlóan lehessen rájuk hivatkozni, tüntetéseket szervezni, polgárháborút kirobbantani, és orosz katonákat/haditechnikát áttolni.

Ez ellen egyedül az erő felmutatása használ, amiből Putyin kénytelen elfogadni, hogy ne tovább. Ha számottevő NATO (tipikusan: USA) csapatokat állomásoztatnak a határ közelében, és jelentősen gyorsítanak a NATO döntéshozatali mechanizmusain, hogy a gyorsreagálású hadtestek időben beavatkozhassanak. Nem véletlenül tesztelgetik folyamatosan az oroszok repülővel, tengeralattjáróval a NATO reakcióidejét.

szvsz 2015.03.11. 08:16:44

@OkoskaTo:rp: "jelzés nélküli kis zöld emberkék beszivárogtatásával tervezi elrendezni a számára fontos érdekszférát [...] tüntetéseket szervezni, polgárháborút kirobbantani, és orosz katonákat/haditechnikát áttolni."
Mintha láttunk volna hasonlót Szíriában is... csak ott civil/homokszínüek voltak a katonák. Ehhez képest nem kis pofátlanság a szövetségest küldeni ellenük hadba.

Sir Galahad 2015.03.11. 08:44:19

Érdekes egyébként, hogy állítólag, miközben az USA nyomására az EU gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen, közben az USA semmi ilyet nem tett, sőt még nőtt is az amerikai kivitel Oroszországba. Ez egy érdekes momentuma a történetnek.

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 09:11:43

Na már megint egy újabb liberális "héja"., aki egy másik héjával ért egyet. Az EU-nak nem az oroszoktól, hanem Washingtontól kellene távolodnia, pld. eleve kilépni a NATO-ból és alakítani egy valóban védelmi típusú katonai szövetséget. Ezzel párhozamosan pedig integrálódni még idejében az orosz-kínai kereskedelmi kapcsolatokba..

Egyelőre úgy tűnik, hogy miközben az USA gerjeszti a hisztit, a közben ők csinálják meg ugyanezt, az EU rovására. Az USA orosz exportja igen szépen nő, elég sok helyen már átvette az EU termékek piacát.

"Puskov egy Twitter üzenetben feltette a kérdést: "Miért nem tartja magát a McDonalds és a Coca-Cola is Obama szankcióihoz? Megszabadulnánk a termékeiktől, ők hívek lennének az elveikhez, mi meg egészségesebbek lennénk."

2014 áprilisában, amikor a McDonalds bejelentette, hogy kivonul a Krím-félszigetről, Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt vezetője bejelentette, hogy ez egy remek lépés, Oroszország területéről is igazán kivonulhatnának. Sajnos a piaci kapitalizmusban ez nem így működik, hanem egy másik vállalat kihasználta a piaci rést, és a McDonalds helyére azonnal bevonult a Burger King. Zsirinovszkij akkor felvetette, hogy igazán kivonulhatnának maguktól is, ne kelljen éveken át bajlódni a megadóztatásukkal és hatósági ellehetetlenítésükkel."

bbwd 2015.03.11. 09:13:05

miért fáj Brezinskinek kelet-ukrajna? nem mindegy neki, hova tartozik?

és az ukrán kisebbségellenes törvények nem fájnak? vagy az természetes a nyugati értékrendben?

Gonda István 2015.03.11. 09:13:18

Érdekesek ezek az amerikaiak. Mintha Washington egy másik bolygón lenne, és távcsövön át néznék a Földet, Európát, Ukrajnát, Oroszországot. A helyzetelemzésükből szinte semmi nem rímel arra, ahogy én Szegedről, testközelből látom a dolgokat. De így volt ez már Szerbia bombázásánál is. Nem is értem, hogyan lettünk a szövetségeseik, ha ennyire más még a fogalomrendszerünk is.

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 09:16:13

@OkoskaTo:rp: Azért nem kell ahhoz nagy stratégának lenni, hogy a Krímet ne keverjük pld. a balti államokkal, vagy akár Lengyelországgal.

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 09:18:30

@Gonda István: Kb. ahogy az oroszoké. Ha egy magyar kormány elhatározná, hogy kilép a NATO-ból, másnap már új kormány lenne. Ez a része nem változott, mindössze annyit, hogy Washington Moszkvával ellentétben már nem finanszírozza kényszerített szövetségeseit pld. olcsó energiával.

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 09:29:14

@♔bаtyu♔: Erre elgondolkodik az ember, vajon mi lenne, ha egy magyar ég szeretne kajahálózatot nyitni a Krím félszigeten.

"Az Egyesült Államok nyomást gyakorol az Oroszország elleni szankciókat ellenző európai államokra - közölte kedden Victoria "Fuck the EU" Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár egy szenátusi meghallgatáson a Szputnyik orosz hírügynökség beszámolója szerint. S a hírügynökség itt Magyarországot, Ciprust és Görögországot nevezte meg.

Forrás: https://kuruc.info/r/2/140509/"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.11. 10:06:13

@♔bаtyu♔:

Az USA vélhetően hamarosan vegyi fegyverekre utaló jeleket találna Magyarországon - a folytatást ismerjük.

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2015.03.11. 10:06:22

Köszönöm a beszámolót, érdekes (és félelmetes) az odakinti nézőpont. Egyvalami lepett meg azonban igazán: "A propaganda frontján is fel kell venni az itt győzelemre álló Oroszországgal a harcot." (???)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.11. 10:10:37

Brzezinski már Reagan alatt is véresszájú héja volt, ha rajta múlt volna, kitört volna a 3. vh. Úgy látszik, ma is ezen munkálkodik.

"Diplomáciai megoldás kell de ezt Vlagyimir Putyin csak akkor lesz hajlandó elfogadni, ha a további harc (emberéletben, haditechnikában) drágának bizonyulna számára. Ez lehet az amerikai fegyverszállítmányok hatása."

Az amerika fegyverszállítások hatása a konfliktus eszkalációja lenne. Putyin minden hitelét elvesztené otthon, ha ezt tétlenül tűrné.

"A katonai segélyek fokozása mellett további, még erősebb gazdasági szankciókra is szükség van. A szenátor szerint a jelenlegi szankciók is 7 százalékkal csökkentették az orosz GDP-t"

Na persze, az USA Oroszországba irányuló exportja is kb. 7%-kal nőtt eddig, de úgy látszik, további növekedést terveznek az EU rovására.

tobias2 2015.03.11. 10:29:02

"Az Egyesült Államoknak nem csak a keleti, de Európa déli részére, nevezetesen a Balkánra is összpontosítania kell, hiszen ez a terület Oroszország befolyása miatt sérülékenynek számít." Tudtommal Szerbiára 1999-ben már összpontosított az Egyesült Államok, és sikeresen le is bombázta Kína belgrádi nagykövetségét. Szerbia inkább most mellőzné a második felvonást.

soarvány 2015.03.11. 10:36:54

@twentydigitcombination: Az a bajuk, hogy errefelé gondolkodnak a birkák.

soarvány 2015.03.11. 10:38:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Brezinsky Carternek volt a főtanácsadója volt 77-81 között.

2015.03.11. 10:43:17

HIbás nézőpont egyenlőségjelet tenni egy agressziv maffiaállam és egy - ugyan nem tökéletes, de legalább élhető - demokratikus jogállam közé.

medium size devil 2015.03.11. 10:46:16

@maxval bircaman szerkesztő: Brzezinski tapasztalt es vilagszerte elismert realpolitikus, pl. amit itt ideztek tole az is megall a laban. Az oroszellenesseg onmagaban meg nem tesz senkit hiteltelenne (sot). Meg amugy pontositani kellene mit jelent az oroszellenesseg. Az USA tisztaban van az oroszok erenyeivel, a gazdasagban, urkutatasban komoly egyuttmukodes es befektetesek vannak. Mas dolog a viszonyulas egy felulrol iranyitott tarsadalmi atalakulashoz ahogy mostani vezetes athangolja es atalakitja a tarsadalmat egy nyugatellenes alpatriota felfasisztoid hideghaborus militarizalt autokratikus tekintelyelvu zart rendszerre. Ezzel a garnituraval vegezni kell mielott ok vegeznek Europaval de sajnos ez az elbirkult eu polgarokban nem tudatosult elegge csak a dolgokat realisabban lato amerikaiakban.

medium size devil 2015.03.11. 10:47:02

@pityókabor sommelier: Nalad a pont, tomorebben nem is lehetne.

NAR 2015.03.11. 10:48:56

@twentydigitcombination: Nézd csak meg a kettővel megelőző hozzászólást...

NAR 2015.03.11. 10:49:59

@TrauUSA: Sokba került az ifjabbik Bushnak az a rakétavédelmi pajzsos ötlete...

medium size devil 2015.03.11. 10:51:52

@tobias2: Orulj neki hogy az amik lerendeztek Szerbiat, nekunk magyaroknak egy gonddal kevesebb. A szerbek mar a deli hatart lottek es rengeteg horvatorszagi magyart is megoltek. Jugoszlavianak mar annyi volt de egy Nagy Szerbia nyugtalanito szomszed letg volna.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 11:05:45

@♔bаtyu♔: Batyu, hát hányszor elmagyarázták már neked, hogy miért lenne öngyilkosság a NATO-ból kilépni, de te csak szajkózod, mintha fizetnének érte. Komolyan, egy lavór használt balzokni gyorsabban tanul, mint te. Ez nem bántásból mondom, hanem jobbító szándékkal, mielőtt elkezdenél sértegetni, ahogy szoktad.

Gonda István 2015.03.11. 11:13:32

pityókabor sommelier: "HIbás nézőpont egyenlőségjelet tenni egy agressziv maffiaállam és egy ... demokratikus jogállam közé."
Szerintem ezen a nagyhatalmi szinten csak erő van és érdek. Az ideológia csak a körítés, a mese, hogy a történet eladható legyen a közvélemény számára.
Ukrajna területén az amcsik egy évvel ezelőtt megkavarták a kakit. Most épp leülepedőben van. Kérdés, hogy mi az érdekük: maguk után hagyni egy újabb befagyott konfliktust, vagy éreznek magukban annyi erőt, hogy emeljék a tétet? A jelek egyelőre vegyesek: a baltiaknál erősen partra szálltak, viszont Ukrajnában jegelték a kiképzők tömeges küldését és egyelőre lebegtetik a fegyverszállítást.

2015.03.11. 11:16:37

@Gonda István: Nem a nézőpont erkölcsösségéről beszélek, hanem a következményekről. Pl. 2. VH vége: USA: Marshall segély, SZU: malenkij rabot. Gondolom, ez megvilágítja a dolgot.

2015.03.11. 11:23:34

@Gonda István: Ezek a "Ukrajna területén az amcsik egy évvel ezelőtt megkavarták a kakit" és "kiképzők tömeges küldését" puszta feltételezések. Olyan nehéz elhinni, hogy pár száz, pár ezer ember csak úgy magától is képes tüntetni, majd mások is csatlakoznak? Ott sem zombik élnek.

Gonda István 2015.03.11. 11:25:07

@pityókabor sommelier: "hanem a következményekről"
Mondataidból úgy tűnik, mintha a kicsik gondos mérlegelés után dönthetnének a sorsuk felől. Alapvetően a térképet kell nézni, hogy hol van Mo. és mekkora: nekünk a német-orosz-török szövetség adatik, mint lehetőség. Ebből kellene kihozni a maximumot. Orbánék legalább már kapiskálják ezt, igaz még csak bátortalanul, sokszor szégyenlősen mentegetőzve, magyarázkodva lépnek.

Gonda István 2015.03.11. 11:35:52

pityókabor sommelier: "Olyan nehéz elhinni, hogy pár száz, pár ezer ember csak úgy magától..."
Hú de naiv vagy! Hallottad már Nuland lehallgatott telefonbeszélgetését?

2015.03.11. 11:36:43

@Gonda István: Az én véleményem pedig az, hogy azzal érdemes szövetségre lépni, akinek az értékei, világnézete, szándékai és berendezkedése valószínűsíti, hogy megbecsült és az előnyökből részesülő szövetségese leszünk. És ez ma nem Putyin. Sokkal inkább az a csoport, melynek olyan, valünk hagyományosan jó viszonyt ápoló tagjai vannak, mint Németország, Lengyerország, vagy az 56-os magyarokat tömegesen befogadó, és ezzel kedvező lobbitereppé (nem kell ezt szégyellni) váló Kanada, Svédország, USA.

2015.03.11. 11:39:54

@Gonda István: Akkor már "futottak ez események után". Nincs az a manipuláció, amely egy olyan méretű megmozdulást el tudjon indítani. Tud rás ürügyet szolgáltatni (ez mellékesen PUtyin tette meg, amikor Janukovicsot rávette, hogy ne írja alá EU társulási szerződést), tudja támogatni, de csak ennyi.
Egyébként régi göbbelszi trükk, amit Putyinék naponta alkalmaznak: vádold meg az ellenfelet azzal, amit te csinálsz.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 11:52:28

Valaki dobjon már végre atomot a szarkeverő jenkikre!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 11:55:40

@OkoskaTo:rp:

"Oroszország nem totális hagyományos háborúra készül a NATO ellen (amit bizonnyal el is veszítene, valóban), hanem hogy a Krímben és Kelet-Ukrajnában már bevált módszerrel, jelzés nélküli kis zöld emberkék beszivárogtatásával tervezi elrendezni a számára fontos érdekszférát."

Na és az USA hogyan szokta körbehugyozni a VÉLT területét?

Teroristákat pénzel?

Fegyvert ad el az egymásnak ugrasztott népeknek?

Göntér László 2015.03.11. 11:59:55

Mi van akkor, ha az USA Európát akarja bekebelezni? Hol kellene az Amerikai és a NATO erőit erősíteni? Kelet Európa felfegyverzése amerikai fegyverekkel, az Európában lévő haderő kivonásának megfordítása, a hírszerzés megerősítése (Merkel lehallgatása). Anglia viszonya az EU-hoz stb. Az Ukrajnai eseményeket más szemüvegen keresztül is lehet nézni, és elemezni. Amerika tisztában van azzal, hogy egy sarokba szorított Oroszország, a rá is veszélyes nukleáris fegyvereihez fog nyúlni.

2015.03.11. 12:03:13

@Göntér László: Hazajönnek a kivándoroltak? :)

Gonda István 2015.03.11. 12:04:56

pityókabor sommelier: "Az én véleményem pedig az, hogy azzal érdemes szövetségre lépni..."
A te álláspontod talán a jelenlegi lengyel és balti állásponthoz van legközelebb, akik most 100%-ban az USA-ra (tehát egy távoli hatalomra) tesznek, akár még a németek és az oroszok ellenében is. Majd csak az idő dönt el, hogy jó taktika volt-e ez. Szerintem mindenesetre kockázatos nem figyelni a közvetlen szomszéd hatalmakra és nem velük egyezkedni. Kicsit olyan, mint ha mi katonai szövetségre lépnénk pl. Indiával, gondolva, hogy ő olyan nagy, és majd megvéd a szomszédokkal szemben, ha szorul a hurok.

2015.03.11. 12:06:49

@beszélő majom: nem én kezdtem :). MIndenesetre fogalmazz úgy, hogy ne vehessék komolyan.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:07:18

@Göntér László:

"Amerika tisztában van azzal, hogy egy sarokba szorított Oroszország, a rá is veszélyes nukleáris fegyvereihez fog nyúlni."

Amerika úgy képzeli, hogy majd a hülye uniós polgárt küldi a mészárszékre, és majd a hülye uniós polgár hazáját romboltatja porig.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:12:51

@pityókabor sommelier:

@pityókabor sommelier:

A háborús uszítás ott kezdődik, amikor a CNN olyan térképet tesz be a híradójába, ami szerint Oroszország MÁR megszállta Ukrajna TELJES területét:

www.hidfo.net.ru/2015/02/18/hazudik-cnn-mar-terkepet-se-ismerik

Hogy rohadna rájuk a zsiráfbőrük!

2015.03.11. 12:14:42

@Gonda István: A jó szomszédi viszony szükségességét és üdvös voltát én sem vitatom, mi több maradéktalanul egyetértek vele. Mindazonáltal a jó viszonyért mindkét félnek tennie kell (negatív példaként ld. az állandó magyar hátrálást a HU-RO, HU-SRB, HU-SK kapcsolatkoban, melyet - mily ironikus - az ottani nacionanlsta körök úgy propagálnak, hogy az áruló kormányuk már megint újabb engedményt tett a magyaroknak).

Engedd meg hogy elhívjam a figyelmedet egy tényre: mi nem egy állammal (USA) léptünk szövetségre, hanem egyszerre többel (NATO), melyek közül a legtöbb a közelünkben van. Igaz, hogy jelenleg az USA tűnik az egyetlen igazán cselekvőképes NATO tagnak, de - úgy gondolom - szükség esetén még jónéhányan összekapnák magukat.

2015.03.11. 12:16:08

@beszélő majom: Ezek szerint a magyar soförök fele háborus uszítást követ el autója farán a nagy Magyarország térképével?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:17:03

@maxval bircaman szerkesztő:

"Közismerte Brzezisnki fanatikus oroszellenessége, így eleve hitletelen az egész."

A poláknak CSAK a neve lengyel.

Már a középiskoláit is Kanadában végezte, később átcuccoltak az USA-ba, ahol amerikai állampolgárként "szép" karriert futott be Carter elnök mellett.

2015.03.11. 12:19:27

@beszélő majom: Tudod drága barátom, itt ülök egy kényelmes irodában, mos éppen egy laza napom van, a bérem minden hó kilencedikén hiánytalanul megérkezik nem kell aggódnom a blogbeli leütésszámokért, és az írok amit akarok. Ha most éppen úgy döntenék, hogy Monty Python idézetekkel széttrollkodom a kommentelést, azt is megtehetném. De akár a Bibliából is idézhetnék. Megvan onlájn.

Gonda István 2015.03.11. 12:25:04

@beszélő majom: "A poláknak CSAK a neve lengyel. "
Nem egészen. Egy lengyel nemesi családból származik, akiknek a birtokai Lemberg környékén, a mai Ukrajnában voltak.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:25:11

@pityókabor sommelier:

"Ezek szerint a magyar soförök fele háborus uszítást követ el autója farán a nagy Magyarország térképével?"

A Nagy-Magyarország térkép egy történelmi szempontból cáfolhatatlanul hiteles, bár a nemzet egy korábbi területi határait ábrázoló térkép. Bár értem, hogy miért szeretnétek betiltani, ez nem fog menni.

Ezzel szemben a CNN térképe egy olyan állapotot mutat be, ami NEM létezik, és soha nem is létezett. És mivel mindezt nem magánemberként, hanem sajtóorgánumként, a VILÁG nyilvánossága előtt, egy soktíz-milliós nézettségű műsorban mutatták be, azzal a céllal, hogy a hazusággal IGAZOLJÁK az USA katonai lépéseit, ez bizony nem csak manipulációnak, de háborús uszításnak is minősül:

www.hidfo.net.ru/2015/02/18/hazudik-cnn-mar-terkepet-se-ismerik

2015.03.11. 12:28:36

@beszélő majom: Most néztem csak, milyen forrásból idéztél. Már mindent értek. Egyébként RU esetében sem áll, amit mondtál "Ezzel szemben a CNN térképe egy olyan állapotot mutat be, ami NEM létezik, és soha nem is létezett.", hogy Ukrajna valamikor a cári birodalom, majd a SZU része volt. No konyec továris, menj vissza az akadémiára és frissíts!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:29:09

@Gonda István:

Lengyelországban egykor négyből három lakosnak volt nemesi oklevele :)

Brzezinski viszont gyerekkorától az amerikai kontinensen élt, ott járt középiskolába, ott végzett egyetemet.

Az állampolgárság is fontos volt neki, mint ahogy az is, hogy tudásával az amerikai érdekeket szolgálja és védje.

A lengyelekre nézve sértő, ha ezt az ízig-vérig atlantista, Amerikához hű embert lengyelként emlegetik.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:33:08

@pityókabor sommelier:

Melyik állam lobogója van a CNN térképén? A cári Oroszország lobogója? A Szovjetunió lobogója?

Netán egyik sem, hanem az Orosz Föderáció lobogóját rakta rá Ukrajna területére a CNN?

Kímélj meg a hülyeségeidtől, nem vagyok vevő erre.

Gonda István 2015.03.11. 12:33:56

@pityókabor sommelier: "Igaz, hogy jelenleg az USA tűnik az egyetlen igazán cselekvőképes NATO tagnak, de - úgy gondolom - szükség esetén még jónéhányan összekapnák magukat."
Talán nekünk is jobb lenne, ha a NATO-n belül szorosabbra főznénk a kapcsolatainkat a természetes szövetségeseinkkel. Most pl. egy német-olasz-magyar kötelék megy Kurdisztánban, de lehetne közös kötelékünk a törökökkel is. És akkor már el is kezdtük erősíteni a német-török-orosz szövetség egyik oldalát.
Ha csak a NATO-n belül nézem, hogy kik vannak az orosz szövetség mellett, akkor máris kialakítható lenne egy eléggé tág katonai csoport (német-francia-olasz-cseh-szlovák-szlovén-magyar-görög-török)

2015.03.11. 12:35:30

@beszélő majom: Erről talán kérdezd meg a lengyeleket. Nekem eléggé atlantistának tünnek.

2015.03.11. 12:36:11

@beszélő majom: bagoly mondha verébnek ...

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:42:35

@pityókabor sommelier:

" Nekem eléggé atlantistának tünnek."

Nekem nem.

A jelenlegi kormányuk az, amelyik atlantista érdekeket szolgál ki. De ők a következő választáson mennek a levesbe.

2015.03.11. 12:45:07

@Gonda István: "alán nekünk is jobb lenne, ha a NATO-n belül szorosabbra főznénk a kapcsolatainkat a természetes szövetségeseinkkel. " Úgy gondolom, ez csak rajtunk és a kérdéses tagokon múlik. Amúgy vannak is ilyen szövetségen belüli szövetségek: USA-Kanada, Németország-Franciaorszg, a közös európai fegyverfejlesztések stb.
Másrészt a NATO tagság nem zárja ki a jó viszonyt harmadik országokal. Minden NATO tagnak vannak NATO-n kívüli partnerei (nem akarok barátot írni, mert olyan a politikában nincs). Ami Oroszországot illeti, újjá kellene építeni a bizalmat. Nekem megvan a véleményem arról, hogy ki rombolta le a bizalomcsírát (talán ki is találod), de nem akarok itt mindenféle önjelölt(?) vörös propagandistával (biztos látod, kik azok) szájkaratézni.

2015.03.11. 12:46:41

@beszélő majom: Erre ezért nem fogadnék. Pontosabban arra nem fogadnék, hogy a következő kormány antiatlantista lesz. Lásd be továris (mármint továrisa az ördögnek): Lengyelországot elvesztettétek.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:48:07

@pityókabor sommelier:

A CNN a híradójában úgy ábrázolta Ukrajna területét, MINTHA az ország teljes egészében orosz megszállás alatt lenne:

www.hidfo.net.ru/2015/02/18/hazudik-cnn-mar-terkepet-se-ismerik

1. Ugyanazzal a színnel emelték ki Ukrajna területét, mint amilyen színnel az Orosz Föderáció területét jelölték - vagyis egybemosták a két állam területét.

2. Az ukrán lobogó nincs a térképen, ellenben az Orosz Föderáció lobogóját úgy helyezték el, hogy az Ukrajna területére is értelmezendő legyen.

Felőlem szophatod tovább az atlantista faszt, de csak magadat égeted vele.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 12:49:11

@pityókabor sommelier:

" Lásd be továris (mármint továrisa az ördögnek): Lengyelországot elvesztettétek."

Reménykedj, az nem kerül semmibe neked :)

2015.03.11. 12:51:30

@beszélő majom: Lost your temper tovarish?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.11. 13:02:48

@soarvány:

Köszönöm a kijavítást, miután elküldtem, nekem is rémlett, hogy talán hülyeséget írtam.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 13:07:35

@pityókabor sommelier:

Re.: "Lost your temper tovarish?"

"All you motherfuckers are gonna pay. You are the ones who are the ball-lickers. We're gonna fuck your mothers while you watch and cry like little, whiny bitches."

;)

2015.03.11. 13:08:00

@Tudományos libsizmus: Din pacate, nu. Fiind un om incult creierul meu de un bit nu poate percepe conceptii transcendetale ca si infailibilitates conducatorului suprem, partidul ca forta conducatoare a societatii sau drepul supusului la mucles.
Sajnos nem. Én már csak ilyen műveletlen vagyok. Egybites agyam nem képes felfogni olyan transzcendens dolgokat, mint a vezér tévedhetelensége, a párt, mint a társadalom vezető ereje, vagy az alattvalók kussoláshoz való joga.

2015.03.11. 13:09:44

@beszélő majom: Tudod öregem, majd ha a gazdáid győznek, és mi a gulágon találjuk magunkat, és legalább tudni fogom, miért vagyok ott. Te a te csodákozó pofád, hát hogy is mondjan, priceless lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.11. 13:12:06

@pityókabor sommelier:

Nem akarok állást foglalni a műveltséged/műveletlenséged témájában, csak megjegyzem, hogy a nyelvtudás nem azonos a műveltséggel. Pl. öt idegen nyelven is bevallhatja valaki, hogy egy sort sem olvasott Dosztojevszkijtől.

2015.03.11. 13:16:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bár olvastam Dosztojevszijt (is)onkrétan leírtam, hogy műveletlen vagyok. Ez azonban nem azonos a józan ész hiányával :) Egyébként hogyan találtad ki, hogy öt nyeven tudok?

2015.03.11. 13:18:40

@beszélő majom: No valami ilyesmire mondta egy régi baráton, higy mindenki magábol indul ki.

Tudományos libsizmus 2015.03.11. 13:24:11

@beszélő majom:
Annak idején volt egy német-olasz-japán szakos évfolyamtársam. Amikor rákérdeztek nála erre a kicsit egzotikus "triósításra" (a párosítás itt nem jó), mindig ez volt a válasza: beszélem a világ összes kultúrnyelvét: magyar-német-olasz-japán, mi kell még? Az áthallás miatt csak meg kellett figyelni a kérdező reakcióját és tudni lehetett, hányadán állunk vele:D Régi szép idők.

jogalany 2015.03.11. 13:27:25

Az Usa háborút akar, ez világosan látszik. Hogy pont azért erőlteti, mert azt gondolja, hogy az orosz most hagyományos fegyverzettel is megverhető, ez kétséges, mert tudja, hogy az orosz népet otthon nem lehet megverni. Az Usa az első csapásban hisz, de ehhez szükséges, hogy a felszerelést közel tolja az orosz határhoz, igy az igen hosszú Ukrán - orosz határhoz. Ha ezt megteszi, akkor van nagy baj, mert elindulnak a ballisztikus rakéták elöször az orosz felé, persze a reakció elvén utána visszafelé is. Az is látszik, hogy az orosz nem akar háborút. Ha akart volna már két évvel ezelőtt is lett volna oka rá, hogy simán megszállja Ukrajnát. Mint azt most Putyin bevallotta akkor rendelte el a tervek elkészítését, mikor az Ukrán hivatalos le nem mondott elnököt már vadászták az utakon, reptereken, hogy megöljék. Vagyis nem volt céljuk előtte sem a Krimbeli népszavazás, sem más módon beavatkozni az Ukrán belügyekbe, amit az usa 5 milliárd $-al kikényszerített.
Elég arra hivatkozni esetükben, hogy az Usa természeti javakbeli erőforrásai hiányosak és nekik az orosz természeti kincsekre van szükségük, hogy továbbra is a világ vezető katonai hatalma lehessen. Jelen állapotban az évei meg vannak számlálva Versenyt fut az idővel, de meggyezésre képtelen még Obama is a szintén zsidó Putyinnal, vagyis inkább a konfrontáció felé haladnak, amiben Porosenko (alias: Valtsman) csak egy bábu az Usa kezében, és az usa -nak eszében sincs Ukrajna gazdasági talpra állítása.

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 13:56:05

@Vállalhatatlan fordulat: Ott pedig az én magyarázatom van. Miről beszélünk?

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 13:59:10

@beszélő majom: Valószínűleg az USA exportja is veszélyben lehet, mert már nem csak a kiképzést hagyták abba, de már a fegyvereladásokat is leállítják Ukrajnának.

Persze az is lehet, hogy az agyondemokratikus és nagyon EU barát kormányalkotó ukrán oligarchák már szinte azelőtt ellopják, hogy megérkezne.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:01:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Pl. öt idegen nyelven is bevallhatja valaki, hogy egy sort sem olvasott Dosztojevszkijtől."

Dosztojevszkij OROSZ volt. Hogy képzeled?

♔bаtyu♔ 2015.03.11. 14:02:57

@pityókabor sommelier: Na most egyenlőre megy a magyar hadsereg USA érdekekért az IA ellen harcolni húszmilliárdért.

Úgy néz ki, ez a NATO kb. arról szól, itt lehet a kis országoknak az USA gazdasági és politikai érdekeinek támogatásával bebizonyítani mennyire demokraták és mennyire harcolnak az antiszemitizmus ellen.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:03:22

@pityókabor sommelier:

" No valami ilyesmire mondta egy régi baráton, higy mindenki magábol indul ki."

Én tudok oroszul, míg neked az angol csak szótárral meg kopipészttel megy :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:07:07

@♔bаtyu♔:

" itt lehet a kis országoknak az USA gazdasági és politikai érdekeinek támogatásával bebizonyítani mennyire demokraták és mennyire harcolnak az antiszemitizmus ellen"

Na jó, de mi lesz, ha egy élessé vált helyzetben az derül ki, hogy az átlag kisország-béli egyáltalán nem demokrata, és a holo-hisztit meghallva zsigerből köp egyet?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 14:13:24

@♔bаtyu♔: A fantazmagória, nem több. Tetszik neked ez a suttyú vadkeleti szöveg. Ennyi.
És ha nem is az lenne, akkor sincs olyan opció, hogy "kilépünk a NATO-ból". Mégis hova lépünk helyette? Mert azt gondolom tudod, hogy gyakorlatilag senki ellen nem tudjuk hatékonyan megvédeni magunkat.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:25:12

@Vállalhatatlan fordulat:

"akkor sincs olyan opció, hogy "kilépünk a NATO-ból".

Már hogy ne lenne. Elég sokan félnek ma Magyarországon attól, hogy a Nyugat ránk kényszerít egy általános hadkötelezettséget. Ha elég sok fiatal és középkorú, hadköteles korú férfi gondolja úgy, hogy NEM kíván a Nyugat érdekei mentén ágyútöltelék lenni, akkor nem lesz mit tenni, csak az az opció marad, hogy kilépünk abból a katonai szervezetből, amelyben a férfijaink NEM kívánnak szolgálni.

Te el tudod képzelni, hogy a mai 18-40 közötti korú férfiakat be lehetne sorozni úgy, hogy MEGBÍZHATÓ katonák legyenek, és ne forduljanak az első lehetséges alkalommal azok ellen, akik az ő faszukkal akarnak csalánt verni?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 14:27:32

@beszélő majom: Arra válaszolj batyu / beszélő majom, tökmindegy: ha kilépünk a NATO-ból, akkor hova lépünk be helyette?

Amúgy mindek váltogatod a két nicket? A vak is láthatja, hogy ugyanaz az ember kommentel két néven. Ugyanaz a szóhasználat, ugyanaz a mondanivaló.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:31:52

@Vállalhatatlan fordulat:

Igen, nyilván váltogatom a két nicket, és az összes többi neked nem tetsző nick alól is én kommentelek :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:35:12

@Vállalhatatlan fordulat:

"Arra válaszolj batyu / beszélő majom, tökmindegy: ha kilépünk a NATO-ból, akkor hova lépünk be helyette?"

Az már nem lesz a te problémád, hiszen ha a helyzet úgy alakul, hogy ez megtörténik, akkor te meg a hasonszőrűek a saját érdekükben lépni fognak innen.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:46:00

@Vállalhatatlan fordulat:

"Arra válaszolj batyu / beszélő majom, tökmindegy: ha kilépünk a NATO-ból, akkor hova lépünk be helyette?"

Oda, ahonnan a VALÓDI ellenségeinket lövik.

Kiegégültél?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 14:46:46

@beszélő majom: Hát igen, fura szokás. Azt hiszed, így meggyőzőbb? Mindegy, te dolgod. Mondjuk nem akarlak bántani, hiszen van lejjebb: a "gyurcsán adócsalós", meg a "dollárjeles" és hasonló nickeket üzemeltető sudribunkó nyilván mélyebb pöcegödör szintet képvisel. És persze a másik oldalnak is megvannak a jeles képviselői.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 14:47:21

@beszélő majom: Azaz? Az oroszokhoz? Eurázsiai únió? Inkább oda vágysz?

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 14:55:20

@Vállalhatatlan fordulat:

Én oda vágyom, ahol a békét kívánják az állandó hisztériakeltés, a népek egymásnak ugrasztása, a más népek belügyeibe belepofázás és a fegyverkezés, majd a fegyvereladásokból történő meggazdagodás helyett.

És te?

2015.03.11. 14:57:32

Annyit, és annyian beszélnek arról, hogy Putyin így, Putyin úgy, hogy közben elfelejtődik az az alap probléma, hogy jelenleg a művelt nyugati demokráciáknak nincs megoldása a nemzetiségi problémákra. Az egész Ukrán konfliktus ugyanis ki sem alakulhatott volna ha az ukránok nem sértik meg több milliónyi Ukrajnai orosz érzékenységét. És ha ki is lehet kényszeríteni Putyintól a visszakozást (bár nem tudom meddig lehet orosz elnök valaki úgy, hogy magára hagy egy harcoló orosz kisebbséget), attól még Ukrajnán belüli orosz-ukrán konfliktus nem fog megoldódni. Persze lehet azt mondani, hogy támogatás nélkül nem tudnak sokáig tovább harcolni, de ez cinikus mondat, akkor ha nem garantálják számukra az összes nemzetiségi jogot, hiszen nem jelent mást, mint azt, hogy a ti sérelmeitek, jogaitok nem érdekelnek minket. Asszimilálódjatok, vagy fogjátok be a szátokat - ti, mint nemzetiség nem vagytok tényező a nagyok játékában.

Ma Baker 2015.03.11. 15:07:29

Szög egyszerű a történet. Az USA a mindenkori éves költségvetésének több mint felét katonai eszközökbe fekteti. Többet költ hadászatra mint a világ többi országa összesen. Innentől kezdve, ha ezt a katonai erőt nem alkalmazhatja konfliktusokban vagy nyomásgyakorlásra, akkor ez a mérhetetlen mennyiségű pénz számára a kukában landolt. Ezért az USA mindig is a háborúban és a konfliktusokban érdekelt, csak így tudja aprópénzre, nyereségre, hatalomra váltani katonai erejét.
Ebből következően az USA a jelenkor legnagyobb katonai elnyomó és agresszor birodalma.
Az Ukrán polgárháborút is nekik állt érdekükben kirobbantani, a szíriai vérengzést is, mivel ott van Orosz ország egyetlen külhoni katonai kikötője.

2015.03.11. 15:58:03

@♔bаtyu♔: Mit szóljak egy olyanhoz, aki az egyelőre helyett egyelnőre-t ír. Magyar-e vagy?

2015.03.11. 16:01:25

@beszélő majom: BIzonyára így van. Még szerencse, hogy az ír főnököm erre még nem jött rá.

2015.03.11. 16:03:27

@beszélő majom: Bizonyára sokkal jobb a ruszkik ágyutöltelékének lenni.

2015.03.11. 16:05:04

@beszélő majom: ...." állandó hisztériakeltés, a népek egymásnak ugrasztása, a más népek belügyeibe belepofázás és a fegyverkezés, majd a fegyvereladásokból történő meggazdagodás" Haver, pontosan leírtad SZU-t, Oroszországot. Brilliáns megfogalmazás, gratula.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 16:22:29

@beszélő majom: Én is oda vágyom. Meg egy Bugatty Veyront is szeretnék. És akkor most a realításokról... nem tudsz mást csak mellébeszélni. Ciki vagy, vedd már észre. Ezzel a buta fideszkedéssel még el is risztasz szavazókat a fidesztől. Én nem tudom, mennyit fizetnek neked a kommentelésért, de pénzkidobás, az biztos.

2015.03.11. 16:48:00

@dome64: Ez azért nem így van. Európában a legélesebb nemzetiségi konfliktusok pontosan a volt szovjet birodalom és a volt csatlós országokban vannak. Ehhez képes mit látunk nyugaton: Dél-Tirol, Aland szigetek, Feroer szigetek, skót népszavazás, széles katalán autonómia és a függetlenséggel kapcsolato vita civilizált volta stb. Van másképp is, de összességében ott sokkal jobban állnak.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 17:09:06

@pityókabor sommelier:

"Még szerencse, hogy az ír főnököm erre még nem jött rá."

Van főnököd? Szar ügy :)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 17:11:17

@pityókabor sommelier:

"Bizonyára sokkal jobb a ruszkik ágyutöltelékének lenni."

Ha mindenképpen állni kell valahová, akkor az ember oda álljon, ahol az igazság van, ne pedig oda, ahová erőszakkal állítják.

2015.03.11. 17:28:26

@beszélő majom: Sajna van főnököm. Szerencsére gazdám nincs, hacsak az asszonyt nem tekintem annak.

2015.03.11. 17:29:06

@beszélő majom: beszarok a röhögéstől

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.03.11. 17:29:16

@beszélő majom:

"Lengyelországban egykor négyből három lakosnak volt nemesi oklevele :)"

Ez nagyon erős túlzás. Ugyan egész Európában a lengyeleknél volt arányaiban a legtöbb nemes, de így is csak 7-8%-ról beszélünk, nem pedig 75%-ról.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 17:32:40

@pityókabor sommelier:

"Európában a legélesebb nemzetiségi konfliktusok pontosan a volt szovjet birodalom és a volt csatlós országokban vannak."

Mindenhol az USA keverte meg a szart, ahol eddig Európában konfliktus volt az elmúlt 25 év alatt.

De beszéljünk inkább az észak-afrikai és a közel-keleti eseményekről!

Ki kavarta a szart Szíriában? Kik irtják a palesztinokat? Kinek a projektje volt az "arab tavasz"? Ki pénzeli az Al-Kaidát, az ISIS-t, a Boko Haramot? Ki látja el őket pénzzel, fegyverrel, hadieszközökkel, szállítójárművekkel? Ki keres dollár MILLIÁRDOKAT a felforduláson? Nos?

Tudtad, hogy a vágott faszú házi kedvenceteket egyenesen Szíriából helyezték át Magyarországra? Miután az ottani USA követséget be kellett zárni, mert a kollégáival addig keverte a szart, amíg a jenki nigger a Kongresszus felhatalmazását kérhette Szíria megtámadására?

Erről beszélj, kicsi bogár, ne arról, amit az oroszok NEM is csináltak!

2015.03.11. 17:35:39

@beszélő majom: Ezek propagandalózungok, amiket előszeretettel hangoztatnak a ruszki göbbelsziánusok. Valahol a chemtrail szintjén mozog ez a duma. Igazán kitalálhatnának valami újat.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.11. 17:36:26

@pityókabor sommelier:

"beszarok a röhögéstől"

Széklet-inkontinencia. Van ilyen, írass pelust, vagy ánuszdugót a háziorvosodnál.

Benne lehetsz azért a korban, ha ilyen gondjaid vannak :D

2015.03.11. 17:39:44

@beszélő majom: Köszönöm a tanácsot. Öreg vagyok, de szerencsére megúsztam a malenkij rabotot, mert akkor még ne voltam megszületve. A vastagjából azért kaptam. Köszönömöm, több nem kell.

2015.03.11. 19:57:58

@beszélő majom: Most komolyan azt várod, hogy érveknek tekintsem azokat a förmedvényeket?

Krisz11 2015.03.11. 22:04:01

@TrauUSA:
Azt értelmezed rosszul, hogy mi "egy szövetségi rendszer részei vagyunk". Ebből ugyanis nem következik, hogy:
1.) mindenben az USA kívánságainak engedelmeskedni kell (ő is csak 1 tag a szövetségben, mégha erős is)
2.) hódító háborukban, távolkeleti, vagy keleteurópai kalandokban is részt kell vennünk.

ugyanis mi arra szövetkeztünk, hogy ha megtámadnak egy NATO tagot, akkor közösen védjük. A nato ugyanis VÉDELMI szövetség lenne.

Megtámadtak NATO tagot? Nem. Akkor mehet amerika melegebb vidékre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.11. 22:12:55

@Krisz11:

Szégyen vagy nem, de egyet kell értenem veled.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 23:15:55

@beszélő majom: Ennyit tudsz? Sértegetni? Nem csoda, hogy fideszes vagy. Nem baj, mondjad csak.

Krisz11 2015.03.12. 18:55:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

:D Szégyen vagy nem, a blogoszférában én vagyok a legjobb barátod.
süti beállítások módosítása