Ilyen az, amikor a bakancsot és a terepgatyát zakóra és fehér ingre cserélem.

Washington zakóban

Washington zakóban

Can We Ultimately Defeat ISIS?

2014. december 13. - TrauUSA

Nagy várakozás, enyhe csalódás: nagyjából így tusom leírni az érzéseimet a csütörtöki előadás után, melyet a Wilson Center szervezett. Pedig a pódiumon John R. Allen nyá. tengerészgyalogos vezérezredes, az amerikai elnök ISIS-ellenes koalícióval kapcsolatos különmegbízottja beszélt. A tábornok egyben először beszélt nyilvánosan az ISIS-szel kapcsolatos területről, így érthető, hogy a terem zsúfolásig megtelt.

 2006-08 között Irakban szolgáltam, közelről láttam az akkori helyzetet, annak dinamikáját, komplexitását. Tudom, hogyan kell dolgozni a Közel-Keleten, jelezte az életét és munkásságát kevésbé ismerő hallgatóknak John Allen, hogy nem csak elméleti alapokra építve dolgozik az ISIS ellen jelenleg is. Kiemelte: 62 ország dolgozik a koalíció részeként az egész térséget és a világot is veszélyeztető krízis megoldásán. A probléma nem áll meg a szr és az iraki határoknál: az itt tapasztalatot szerzett nyugat-európai és amerikai állampolgárságú harcosok ugyanis haza is utazhatnak - nem véletlen, hogy főleg Európában egyre komolyabban veszik ezt a kérdést.

 A tábornok jelenlegi feladatai közül elsőként a koalíciós tagállamok hozzájárulásainak összehangolását és a megfelelő stratégia kidolgozását nevezte meg. Főbb területek:

- katonai: légicsapások, az iraki haderő újjáépítése és a szíriai mérsékelt ellenzék támogatása.

- külföldi harcosok: itt a közösségi média már sokat emlegetett hatásait, ehetőségeit emelte ki, mellyel kezdeni kell valamit.

- pénzügyi: az ISIS bevételeinek feltérképezése. Az olajbiznisz megsemmisítése: kitermelés, finomítás, szállítás során mindenhol. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankok azonosítása, a nemzetközi pénzügyi rendszerből kitiltása. A bűnözésből származó (emberrablások, védelmi pénzek) bevételek visszaszorítása. Rabszolgák értékesítéséből származó bevételek visszaszorítása. Régészeti leletek, műkincsek kereskedelmének megszüntetése. S végül a külföldi támogatók feltérképezése, azonosítása, semlegesítése.

- humanitárius segítség

- ellenpropaganda: az ISIS saját magáról közvetített pozitív képének rombolása, az elkövetett bűncselekmények hangsúlyozása, propagálása. Leleplezés, delegitimalizálás.

- békés iszlám: a vallás igazi, békés értékeinek népszerűsítése, az iszlám kultúra bemutatása.

 Komoly munka a koalíció összetartása is. Három hónap alatt nőtt a koalíció ekkorára, országok közös elképzeléseket megfogalmazó csoportjából. Cél: az ISIS meggyengítése majd elpusztítása. Ennek elérését nehezíti, hogy az ISAF-hez képest nincs tiszta jogi háttér, nincs meg az a NATO framework, amire Afganisztánban a műveleteket építeni lehetett és lehet. Ezzel együtt Moszul eleste óta sok mindent sikerült elérni: az ISIS területszerzését megállították, megkezdődött az iraki haderő újra kiképzése //remélhetően ez már sikeresebb lesz, mint az előző években végzett munka...//. Megkezdődött a szíriai mérsékelt ellenzékkel végzett együttműködés a terepen is.

 A kérdés-felelek részen sem hangzott el sok újdonság. Nem csak az ISIS és a Khorasan csoportra koncentrálnak, hanem más csoportokra is, megelőzendő a franchise-rendszer kialakulását itt is és Észak-Afrikában is, utalt a tábornok a december elején felbukkant, líbiai ISIS-kiképzőtáborokról szóló értesülésekre.

 Úgy látják, hogy jelenleg éles ellentét alakult ki az ISIS és az Al-Kaida között, így az előre látható jövőben nem számítanak a két csoport együttműködésére.

 Fontos, hogy az amerikai Kongresszus mindkét oldala támogatja az iraki erők újraképzésének programját és forrásokat is adnak a feladathoz. Allen feladata az is, hogy ezt a támogatást fenntartsa, elmagyarázva a politikusoknak, miért fontos ez a program.

 A tábornok szerint feladata az izraeli-palesztin biztonsági tárgyalások "melegen tartása". 13-14 személyes látogatást tett már a közelmúltban a térségbe, melyek során kezdett kialakulni egy, mindkét fél számára elfogadható biztonsági megoldás. Ezt nem szabad veszni hagyni.

 Még mindig bízik a kétállami megoldásban, bár a politikai megegyezésre most nincs sok esély. Ezzel együtt lényeges, hogy ha a politikai megoldásokat kereső tárgyalások újraindulnak, akkor a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos területen ne kelljen mindent a nulláról újrakezdeni.

 A sokat emlegetett "no fly zone" kérdésével kapcsolatban megjegyezte: Törökország mint frontország és 1,5-1,8 millió menekültet befogadó állam fontos és eléggé konstruktív partner. A tárgyalások folyamatosak, bíztatóak, de még nincs végleges eredmény. Komplex problémakör, "nincs még itt az ideje a részletekről beszélni".

 A szírai ellenzék régóta kéri a polgári lakosságot támadó "hordóbombázó" gépek elleni fellépést //magyarul a légi tilalmi övezet kiterjesztését Szíria fölé//. A tábornok itt is at mondta csak: a tárgyalások folynak.

 A szaúd-arábiai kettős játék (kormány támogatja az ISIS elleni fellépést, szaúdi magánszemélyek fegyverrel és pénzel támogatják az ISIS-t) kapcsán a szaúdi kormánnyal és uralkodóházzal kiépített szoros együttműködés hangsúlyozta Allen. "Keményen dolgoznak" a szaúdi ISIS-támogatások visszafogásán, megszüntetésén. A szaúdi légierő is részt vett a kezdeti légicsapásokban. A szaúdi vallási és világi vezetők is ISIS-ellenes nyilatkozatokat tesznek, az ország 500 millió dolláros humanitárius segítséget nyújt. A koalíciós repülőgépek átrepülhetnek az ország felett.

 Irán szerepe komplex, mind az ISIS kapcsán, mind a térségben magában. "Óriási jelenléttel és befolyással bír Irán a régióban", emelte i a tábornok. Teherán a jelek szerint elfogadta az amerikai erők újbóli jelenlétét Irakban, egyetlen támadás nem érte az iráni kontroll alatt lévő  siíta milíciák részéről az amerikai szárazföldi erőket. "Nem áll Irán érdekében az amerikai kudarc - most."

 Libanonnal és az ISIS esetleges térnyerésével kapcsolatban az izraeli biztonságra vaó hatás miatt aggódik, míg Jemenben a polarizáció hatásától, mely az eddig mérsékelt csoportokat is az ISIS karjaiba lökheti.

 Az iraki ellenoffenzívával kapcsolatban megjegyezte: korlátozott módban ugyan, de már jelenleg is zajlik. Az iraki katonai magasabbegységek parancsnokainak kezében a döntés, mikor mit cselekszenek. Néha jobb nem támadni, mint támadni és felvállalni az ezzel járó kockázatokat, tette hozzá Alen.

Ramadi környéke most stabil, a Baiji melletti, legnagyobb iraki finomítót sem fenyegeti jelenleg a közvetlen támadás, elfoglalás veszélye. Kulcsfontosságú lesz Moszul kérdése, ahol június 29-én Abu Bakr al-Baghdadi a kalifátust kikiáltotta. "Az ISIS nem engedheti meg magának, hogy elveszítse Moszult, az iraki ormány pedig nem engedhet meg, hogy lemondjon róla."

A bejegyzés trackback címe:

https://washingtonzakoban.blog.hu/api/trackback/id/tr486980795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása