Ilyen az, amikor a bakancsot és a terepgatyát zakóra és fehér ingre cserélem.

Washington zakóban

Washington zakóban

Orosz? Média?

2015. április 08. - TrauUSA

Az elmúlt hónapok (szerintem) egyik legjobb előadását látogathattam meg a "Center of Global Interests" kutatóintézetben. A "Russia Today: Evaluating the Russian Media Environment in 2015" nevet kapott rendezvényen David Satter, a Szovjetunióból (talán) utolsónak, majd Oroszországból elsőként kitiltott amerikai újságíró (WSJ) és Jill Dougherty, a CNN volt moszkvai irodavezetője beszélt.

Kettejük közül a kitiltás miatt csak Jill Doughertynek vannak friss, saját emlékei Moszkváról: véleménye szerint egyre sötétebb a hangulat a városban. Az orosz, kormányirányítás alatt álló, professzionális eszközökkel operáló tömegmédia elérte a kívánt hatást. A "zemberek" szerint a bajok forrása "a Nyugat", amely a szankciókkal csak Vlagyimir Putyin megbuktatását és Oroszország elnyomását kívánja elérni. Ez a vélekedés nagyon széles körben elterjedt.

Dougherty több területre választotta szét az orosz médiát. A belföldi fogyasztóknak szóló média ugyan egyértelmű, központi irányítás alatt áll, de igen élénk, nem hivatalos médiavilág is kialakult. A tapasztalat szerint minél kisebb egy médium (rádió, nyomtatott vagy webes újság, portál), annál szabadabban működhet. A kormány csak akkor lép közbe, ha az adott médium érezhető befolyásra kezd szert tenni, ekkor a központi ellenőrzés is megérkezik. Oroszország azonban még mindig nem Kína, nincs totális ellenőrzés, az orosz értelmiség tud válogatni a hírforrások között, tud nem állami csatornákon keresztül tájékozódni.

A külföldre szóló orosz média természetesen szintén kormányellenőrzés alatt áll. A célja elsősorban a környező országok orosz anyanyelvű lakosságainak elárasztása moszkvai propagandával (nahát, információs hadviselés, nem szép dolog - Trau). Ennek megfelelően az előállított tartalom fő célja jelenleg az Ukrajna ellen indított orosz műveletek, a Krím-félsziget és a délkelet-ukrajnai területek elfoglalásának megindoklása, azok helyességének megkérdőjelezhetetlen ténnyé formálása. Ez főleg a balti államoknak jelent komoly problémát, ahol a szintén jelentős arányú orosz anyanyelvű lakosság komplett, orosz nyelvű alternatív világképet kap 0-24 órában.

Külön kategóriát érdemel Dougherty szerint a Russia Today (barátoknak csak RT) csatorna. Az újrabrand-elt csatorna teljes mértékben az orosz kormány céljait valósítja meg, professzionális eszközökkel, angolul., angolul beszélőknek. Nemzetközi fókusz, egyre kifinomultabb, profi megoldások alkalmazása, egyre nagyobb siker. Rengeteg plakátjuk van itt Washingtonban is, teszem hozzá.

A sikeres propagandához azonban kellett egy jól kommunikálható üzenet. A Szovjetuniónak volt ilyen: a kommunizmus, a munkáshatalom, a "Világ proletárjai egyesüljetek!". Ezek azonban a Szovjetunióval együtt eltűntek, s utána hosszú ideig nem volt értékelhető üzenete az orosz kormánynak, igaz, pénz sem volt a propagandára. Ez változott meg Vlagyimir Putyin hatalomra kerülésével. Az orosz hatalom ezután egy nacionalista alapokon álló ideológiát rakott össze. Nemzeti célok meghatározása: kik vagyunk? Mit akarunk?Nagy-Oroszország, Novaja Russzia, a II. világháborús áldozatok és győzelem felhasználása, Russzkij Mir - eszköz minden, ami a nemzeti érzéseket táplálja.

Ma már az orosz ideológia egyre konzervatívabb, minden mást kizáró, elzárkózó ideológia. Alapvetés: Oroszország különleges ország, az orosz civilizáció egyedi civilizáció. Európa elveszett, Nyugaton minden korrupt, ehhez képest Oroszország az erkölcs központja. Oroszország ugyan különleges, de ezt - ellentétben az Egyesült Államokkal - nem próbálja ráerőszakolni másokra (azért erről a környező országokban tudnának mesélni - Trau). Ennek megfelelően az orosz propagandában, így a tömegmédiában csak és kizárólag negatív színben jelenhet meg az Egyesült Államok. Ellenben Oroszország minden együttérzése az "amerikai kisembereké": ennek megfelelően a RT is számos anyagot közöl a pennsylvaniai repesztéses olajkitermelés (fracturing) ellen küzdő helyi amerikaiakról például.

A 2013-ban "legalább öt éves időtartamra" Oroszországból kitiltott David Satter szerint fontos, hogy tisztázzuk: mi a cél, a szándék a orosz politika és az ezzel szorosan összefüggő orosz propaganda mögött? Véleménye szerint ugyanis nem a Szovjetunió vagy az ahhoz fogható "orosz nagyság" visszaállítása, a környező országokban élő orosz anyanyelvűek védelme a cél. Egyszerűen egy bűnözőcsoport próbálja biztosítani magának azt, hogy demokratikus keretek között soha ne legyen leváltható, elzavarható. Az eszközök egyike a háború, melyet Ukrajnában már csak egy sokszor látott megoldásként alkalmaznak jelenleg. Ha Moszkvában gond van, máshol háború fog kitörni, tette hozzá Satter. 1994-ben a népszerűtlen, súlyos belpolitikai és gazdasági problémákkal, a reformok megfeneklésével küzdő Borisz Jelcin idején az elnököt körbevevő tanácsadó azt gondolták, hogy egy gyors csecsenföldi győzelem segíthet. Az első csecsenföldi háború azonban orosz kudarccal végződött. Következő probléma: a leköszönő Jelcin és családjának védelem, az igazságszolgáltatással szembeni érinthetetlenség megoldása? Háború, ismét Csecsenföldön, melynek a mai napig kérdéses hátterű moszkvai lakóház-robbantások adtak indokot. 2008-ban, amikor Putyin visszatér az elnöki hatalomban, bizonyítania kell az ígért kemény kezet, megmutatva, nem terjeszkedhet a NATO büntetlenül: a NATO-tagságra készülő, Nyugat felé forduló Grúzia elleni háború (bár ennek okait és körülményeit is sokféleképpen látják - Trau).    

Ebbe a sorba illeszkedik be a 2013-ban kezdődött Ukrajna elleni háború is David Satter szerint. A már említett bűnözői csoport és célja azonos volt az ukrán vezetésével: leválthatatlanság a jogállami keretek között. Ezt a helyzetet csak spontán felkeléssel lehet "felülbírálni", mint ahogyan a Majdanon is láttuk.

Oroszország vezetése a bekövetkezett, rossz ukrán példa megismétlődésétől tartott Moszkvában is. Éppen ezért jelentett remek alkalmat az ukrajnai orosz beavatkozás a lakosság figyelmének elterelésére az ország problémáiról, azok gyökereiről. Pedig nehéz volt korábban arra gondolni, orosz-ukrán háború következhet be, hiszen a két ország kapcsolata mindig is szoros volt, közös a múlt is. Sok családban voltak és vannak ukrán rokonok, felmenők, gyakori a vegyes házasság is. Satter szerint azonban nem is példátlan az államilag irányított propaganda miatt kitörő háború egymással szoros kapcsolatban élő népek között. Ruandában is hasonló történt, s ebben a lakosság alapvető tájékozódási forrását jelentő Radio Rwanda szerepét, gyűlöletkeltő csatornaként működését nem lehet alábecsülni. Satter szerint sosem szabad alábecsülni a célzott propaganda, a sovén, nacionalista érzelmek felkorbácsolásának eredményét. Európa, 1930-as évek Németországa is felhozható, mint példa.

Az országból kitiltott, de orosz barátaival szoros kapcsolatot ápoló David Satter szerint azonban az orosz propaganda korántsem olyan sikeres, mint hinni szeretnék Oroszországban vagy ahogyan gondolhatnánk. Az orosz "egyszerű emberek" is pontosan tudják, hogy a hatalom a bűnbandákhoz, tolvajokhoz került, még helyben, a városokban, településeken is. A lakosság régi hagyománya a hivatalos kormánypropagandán túli gondolkodás, a sorok közötti olvasás. Az orosz történelem is arra tanítja őket, hogy mindig a tolvajok a legnagyobb képmutatók. Ezért nem is hisznek igazából a kormánypropagandának. 

Éppen ezért lehetne eredményes lépéseket tenni a kormánypropaganda ellen. Igaz, ez nem lesz könnyű, tette hozzá az újságíró. Mivel az orosz lakosság túlnyomó többsége a televízióból tájékozódik, így olyan orosz nyelvű, profi TV-adásokat kell készítetni, melyek célzott üzenetekkel, az interneten is elérhetően kerülnének az orosz közönség elé. Őszinte, profi, értékvezérelt érthető ellenpropagandát kell végezni. Bezsélni kell arról is, mi az oka az Oroszország ellen elrendelt szankcióknak, s mik a következményei. Mi történik Oroszországban?

Az orosz viszonyok tényszerű bemutatását, az orosz intellektuális elit erősítését tartja fontosnak Satter. Ez a kis létszámú réteg is érhet el komoly eredményeket: a peresztrojka is egy szűk körű csapat munkájának eredménye (mondjuk pont a peresztrojkának azért nem mindenki lelkesedik manapság Oroszországban - Trau). Oroszország sosem képes gyorsan változni ugyanakkor sosem olyan stabil, mint amilyennek kívülről látszik.

Jill Dougherty szerint van esély az orosz közvélemény megváltoztatására. 3-4 évvel ezelőtt az orosz lakosság és az orosz TV-k is apolitikusak voltak, szokásos kereskedelmi televíziózás folyt. A cél az volt, hogy ne zavarja meg semmi a fejlődést, a gazdasági növekedést, a kormány tevékenységét. Ezt rúgta fel a Kremlin, a TV-csatornákat fokozatosan nacionalista politikával átitatva. A Szovjetunió felbomlását követően is sokan a Nyugatot hibáztatták az oroszokra szakadt  nehézségekért, de ezt csak a Putyin-kormány aktivizálta, felhasználva saját propagandájának erősítésére.

Külön érdemes megemlékezni a II. világháború felhasználásáról. A mai fiatalok számára is fontos téma a fasiszta Németország támadása, a szenvedéstörténet, s pontosan ezt használja ki az állam i propaganda is. Az ukránok fasiszták, s a fasizmushoz csatlakozó érzelmi töltetet használják ki arra, hogy minden, a kormány propagandájával ellentétes véleményt tarthatatlanná, illegitimmé tegyenek. Aki ugyanis tagadná vagy csak megkérdőjelezné, hogy az ukránok valóban fasiszták-e, az magát a fasizmust tagadja, egyben tagadja a II. világháborús orosz veszteségeket, a szenvedéseket is. "Az orosz kormány csak az emberek fejében lévő paneleket, előítéleteket használja fel. Leveszi őket a polcról és profi módon használja fel", tette hozzá Dougherty. Ilyen panelek még az oroszok különlegessége, s az ezt felismerő Nyugat elnyomási kísérletei is.

David Satter megjegyezte: normális társadalomban éppen a kormány az egyik legnagyobb hír- és információforrás, amiből egy újságíró dolgozik. Oroszország ma ebből a szempontból teljesen másképp működik: mindenhonnan csak a hivatalos propaganda érhető el, bárkit kérdezne az újságíró, bárki ülne a kamera elé nyilatkozni. Csak a pártvonal létezik hivatalosan, s persze minden állami hírforrás is csak a propaganda céljainak megfelelő anyagokat továbbít, ad ki. A kormány teljes információs hatalomra, monopóliumra törekszik.

Jill Dougherty szerint fontos különbség, hogy míg a Szovjetunió külföldi propagandája csak a szocialista országokban, illetve Afrikában és Közép-, illetve Dél-Amerikában volt hatékony, addig a mai, angol nyelvű, profi adásokkal képernyőre kerülő RT már a Nyugaton és az Egyesült Államokban is működőképes, akár a hibrid hadviselés részeként is. Ennek megfelelően lenne szükség egy amerikai stratégiai válaszra. Ehhez a megfelelő pénzügyi és szervezeti kereteket is biztosítani kell.

Satter szerint a médiazaj ma nagyon nagy, nagyon sokféle hírforrás ömlik a médiafogyasztókra Oroszországban és máshol is. Ezt használja ki a  RT is: könnyen érthető, emészthető, profi világképet kínál a "megfáradt médiafogyasztóknak". Ugyanakkor az orosz propaganda sebezhető. Ehhez azonban magas szintű újságírói munkával, professzionálisan összerakott, orosz nyelvű tartalom kell. Olyan értékeket kell képviselni, melyeket az orosz médiafogyasztók is megértenek, elfogadnak, fontosnak tartanak.

Érdemes lenne valahogyan azt is kihasználni, hogy az orosz embereknek egyre több ismerőse, családtagja, rokona él és dolgozik Nyugaton, az EU-ban vagy az Egyesült Államokban. Rajtuk keresztül lehetne bemutatni, hogyan élnek az emberek Nyugaton, hogyan működnek a társadalmak. Ma erről nincs független, orosz nyelvű, hiteles hírforrás.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://washingtonzakoban.blog.hu/api/trackback/id/tr777351986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.04.08. 23:32:38

A "zemberek" szerint a bajok forrása "a Nyugat", amely a szankciókkal csak Vlagyimir Putyin megbuktatását és Oroszország elnyomását kívánja elérni.

<--- ez nem egy vélekedés, hanem egy tény.

,,lakosságainak elárasztása moszkvai propagandával''

amúgy pontosan ezt csinálja az eu is. bécsi cukrázda & friends rémlik?

,,Ez változott meg Vlagyimir Putyin hatalomra kerülésével.''

tehát vlagyimir putyin egy működőképes gazdaságot lapátolt össze egy kaotikus félanarchista/oligarchista államból. ez elismerésre méltót tett, gondolom.

,,Az orosz hatalom ezután egy nacionalista alapokon álló ideológiát rakott össze. ''

pont mint minden más ország.

,,Alapvetés: Oroszország különleges ország, az orosz civilizáció egyedi civilizáció. Európa elveszett, Nyugaton minden korrupt, ehhez képest Oroszország az erkölcs központja.''

az eu propagandája meg: az eu egy különleges szövetség, az európai civilizáció egy egyedi civilizáció, oroszország elveszett, keleten minden korrupt, ehhez képest az eu az erkölcs központja.

,,Egyszerűen egy bűnözőcsoport próbálja biztosítani magának azt, hogy demokratikus keretek között soha ne legyen leváltható, elzavarható. ''

végülis magyarország és az eu is erről szól, csak itt nálunk egymillió eszik elzavarhatatlanul a te adódból mindenféle kényelmes hivatalban.

,,Az orosz "egyszerű emberek" is pontosan tudják, hogy a hatalom a bűnbandákhoz, tolvajokhoz került, még helyben, a városokban, településeken is. A''

a magyar kisemberek is pontosan tudják, hogy a hatalom a bűnbandákhoz, tolvajokhoz került, még helyben, a városokban, településeken is.

sőt, itt már bölcsebbek, mert tudják, hogy kvázi mindig is azoknál volt.

,,Bezsélni kell arról is, mi az oka az Oroszország ellen elrendelt szankcióknak, s mik a következményei.''

a korrupt ukrajna a korrupt eu és a korrupt oroszország között táncolt. polgárháború tört ki, a brüsszeljugend átvette a hatalmat, az oroszpárti területeken pedig oroszország beavatkozott, ezért elcsatolták krímet, és félig meddig novorussziját is.

erre válaszul az imperialisták gazdasági és katonai szankciókat hoztak oroszország ellen, és bekapcsolódtak az ukrán csapatok oldalán a harcokba. PONT. ezzel ne lenne ezzel tisztában? talán az orosz ember egy hülye ovodás, akinek a szájába kell köpni, hogy mi történik körülötte? ugyan kérem...

,,másképp működik: mindenhonnan csak a hivatalos propaganda érhető el, bárkit kérdezne az újságíró, bárki ülne a kamera elé nyilatkozni.''

ó hát hogyne. oroszország egy többpártrendszer, ha nem tűnt volna fel. ahány embert kérdezel, annyi félét mond.

,,Ennek megfelelően lenne szükség egy amerikai stratégiai válaszra. Ehhez a megfelelő pénzügyi és szervezeti kereteket is biztosítani kell.''

szerintem jelentkezz a blogoddal erre a feladatra :D elérni úgysem fogsz semmit, de legalább kapsz érte pénzt.

,,Rajtuk keresztül lehetne bemutatni, hogyan élnek az emberek Nyugaton, hogyan működnek a társadalmak. Ma erről nincs független, orosz nyelvű, hiteles hírforrás.''

nem, az oroszoknak fogalmuk sincs arról, hogy nyugaton kétszer-háromszor akkora életszínvonalban élnek az emberek, mert életükben nem láttak még amerikai filmet, sőt, azt sem tudják, hogy vannak más országok, mert a szigorúan feketefehér tévén ömlik be a putyini propaganda, amivel agymossák, és aki nem nézi, azt puskatussal agyonverik, és minden kisgyerek vadászpilóta akar lenni, hogy a gaz imperialistákat bombázza, akik annyi szörnyűséget elkövettek az emberiség ellen.

ember, mi a fasz?

TrauUSA 2015.04.09. 00:40:21

@Gerilgfx: A két meghívott előadó véleménye, mi lenne más?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.09. 05:58:41

Viccesek Washington krokodilkönnyei, de ezeknek Moszkva - és az emberiség - nem hisz.

empoftla 2015.04.09. 06:04:33

@maxval bircaman szerkesztő: Természetesen Moszkva az emberiséggel kéz a kézben egy új, bátrabb jövőt tervez. Ennek nem lehet ellenálni, jön mint a rádioakív polónium

chepunk 2015.04.09. 08:57:32

@maxval bircaman szerkesztő:

Te vagy egy személyben Timur és csapata :-)!

♔batyu♔ 2015.04.09. 09:09:36

Kertész szerint itt is dühöng a fasizmus. (Nem amelyik itt gyógyul, ő már nyilván revidiálta nézeteit, hanem a másik).

Ilyen a politika, nem kell ekkora szarságokat elhinni.

♔batyu♔ 2015.04.09. 09:18:14

Már várom mikor találja ki valaki, hogy a kaviárban méreg van, amely a vodka hatására kettőződik. Persze teljesen tudományosan.

chepunk 2015.04.09. 09:18:43

@Gerilgfx:

Putyin megbuktatására az oroszoknak van a legnagyobb szüksége... Ez nem lenne gond.

A bécsi cikrászda mint EU porpaganda? na a te magyar egyad is csak 2 hónapig tart. Ez magyar propaganda volt nem EU... Másrészt van ismerősöm aki most nyit boltot ausztriában...

Oroszországnál kevés oligarchistább ország van.

Egy csomó országak nincs nacionalista államvallása, mint Oroszországnak.

Igen Magyarország is kezd a a leváltahatalan bűnözői csoportról szólni, de az EU nagyon nem!

Elcsatolták Novorusszaját? Hm. Ezt a moszkvai tartótiszted hivatalosan is megerősíthetné :-)! Krímet valami fegyveres jelzések nélküli bűnöző banda foglalta el, nem emlékszel? Akik a géppuskák árnyékában 124%-os szavazást tartottak....

Nem az volt a kérdés, hogy az orosz emberek hányfélét mondanak, ezt a cikk is megemlítette, nem mondtál újat, hanem, hogy a jelentős főként televíziós méda mit mond.

Annyi ökörséget hordtál össze, hogy: ember mi a fasz van?

chepunk 2015.04.09. 09:22:05

@♔batyu♔:

Igazad van a Kreml urának a válság kellős közepén a legfontosabb problémája: "nem baj ha minden élelmiszer ára a többszörösére nőtt, a munkanélküliséggel együtt, csak a VODKA az maradjon olcsó"! Nemzeti drogot az orosz népnek! Mondjuk nem mintha a többi drogból keveset zabálna az orosz fiatalság...

luis5 2015.04.09. 10:32:32

"Az orosz viszonyok tényszerű bemutatását, "- :-DDDD a CNN??? :-DDDDDDD
istenem igazolódik a régi megállapítás. Az amerikai liberálbolsevikok szerint az ő véleményük nemcsak hogy objektív vélemény, de az egyetlen elfogadható vélemény. Ettől már csak egy lépés, hogy az EGYETLEN vélemény legyen. Jó úton vagyunk efelé...
A múlt heti TIME magazinban van egy jó cikkecske az orosz RT-ről, ami bőki a csőrüket nagyon, mivel UK-ben pl. már 3. legnézettebb hírtévé lett az AlJazeera és a BBC World után. Egy angol nézője szerint azért nézik, mert megismernek belőle egy alternatív véleményt is a világ dolgairól, orosz szemszögből és nemcsak az angolszász agymosást-ezután el tudja dönteni hogy merre hány óra. Na az agymosási médiamonópólium megszűnése izgatja az amerikaiakat.

luis5 2015.04.09. 10:37:59

@chepunk: a valóság ne zavarja a homályoslátásodat. Oroszországban nem nőtt többszörösére a z élelmiszer ára. Kevered Ukrajnával.
Ami akadozott egy időben, az a luxusélelmiszerek piaca. De nyugi, megoldották :-) Távol-Keletről, Szerbián át stb, mindent bevisznek amire fizetőképes kereslet van. Mert a kapitalizmus farkastörvényeit az EU béna, öngólszagú szankciói sem függesztik föl.

high up! 2015.04.09. 10:51:18

Mióta lebuktak a ruszkik, hogy egy egész internetes troll hadsereget foglalkoztatnak (feketén) a blog és fórum világban az Amerika gyalázásra, a "demokraikus" ruszki diktatúra éltetésére és az EU bomlasztására, azóta az ember legalább tudja, hogy a mi kis minden nap 300-szor aktív kreténjeinket (Bulgár birka, batyu szolga, meg a sok új 10 hozzászólásos nick) valójában Putyin gazdi fizeti. Szegényeknek jól jön a segély mellé az a pár kopek troll pótlék is.

FOLYTASSUK!

soarvány 2015.04.09. 10:55:06

keresik a támadható pontokat, hol tudnának befúrni.
Sadler nyilatkozata alapján a fickó eszmerendszere záptojás.

high up! 2015.04.09. 11:01:01

@luis5: "ert megismernek belőle egy alternatív véleményt is a világ dolgairól, orosz szemszögből és nemcsak az angolszász agymosást"

Le se szard a tényt fizetett Putyin trollocska, hogy a média pont nyugaton szabad és üzhető szabadon, nem pedig a hazádban, ruszki honban. Mert ott központilag mondják meg hogy mi jelenhet meg. Aki meg túl megy a Putyin diktátor által szabott határon, azt a médiást meg egyszerüen lelövik.

Ja, és ez mi volt tez az eset a Mccain interjújával? Amikor az öreg egy Putyint kritizáló interjút adott a Pravdának, aminek a kinyomtatását Putyin diktátor már nem tudta megakadályozni, de azt igen, hogy megtiltotta az újság kiszállíását. Aznap az egész orosz birodalom Prada nélkül maradt.
Gondolom, akkor is nagyon habzott a szád az agymosás ellen.

na ilyen hülyék vagytok ti, hibbant ruszki birkák.

FOLYTASSUK!

Gerilgfx 2015.04.09. 16:45:39

@chepunk:

,,Ez magyar propaganda volt nem EU...''

tévedés, magyar propaganda az eu csatlakozással kapcsolatban soha nem is volt. magyar szervezetek ugyanis nem kaptak rá támogatást, miközben az eu propaganda több milliárd forintból ment az állam pénzéből. a feltétel a pénzek megszerzéséhez az volt, hogy az eu érdekében kampányoljanak.

te is kaptál belőle?

,,Másrészt van ismerősöm aki most nyit boltot ausztriában... ''
a többi 9 és fél millió ember biztos nagyon örül ennek.

,, Oroszországnál kevés oligarchistább ország van.''
oroszországban konkrétan börtönbe vágták kvázi az összes oligarchát. az elmúlt 10 év kormányzása erről szólt.

,,Egy csomó országak nincs nacionalista államvallása, mint Oroszországnak.''
például?

,,Igen Magyarország is kezd a a leváltahatalan bűnözői csoportról szólni, de az EU nagyon nem!''
az eu hasonló, mint magyarország, csak internacionális szinteken szerveződnek a bűnszövetkezetek. ráadásul ott még közvetlen demokratikus kontroll sincs fölöttük, hogy legalább le lehessen őket váltani. az eu a mi szerencsétlenségünk.

,,Elcsatolták Novorusszaját? Hm. Ezt a moszkvai tartótiszted hivatalosan is megerősíthetné :-)!''
sajnos nem tudom, hogy mi az a tartótiszt, ugyanis amit én ide leírok, az az én személyes véleményem, nem pedig valamiféle szervezeté, államé, vagy reptoidé.

,,Krímet valami fegyveres jelzések nélküli bűnöző banda foglalta el, nem emlékszel?''
nem, mert jelzés nélküli orosz hivatásos katonatisztek foglalták el.

,,Akik a géppuskák árnyékában 124%-os szavazást tartottak....''
valójában a végeredményt hamisították meg, de aztán később kiszivárogtak a valódi eredmények, de még azok szerint is az elszakadás nyert. szal ezvan.

,,hogy a jelentős főként televíziós méda mit mond.''
hány tv csatorna is fogható egy átlagos orosz kábeltv szolgáltatónál? 36+ db, ebből 10 kapásból külföldi, csak orosz nyelven (igen, a googleban néztem meg). de gondolom oroszoroszgában még a cartoon network is putyin propagandáját löki :D

TrauUSA 2015.04.09. 22:42:20

Hölgyeim és uraim,

Szeretném jelezni, hogy egy, a fentiekkel gyökeresen szembe menő válságmagyarázat kerül fel hamarosan a blogra. SZintén előadás volt, csak más szempontokat fontosnak tartva.

Üdv!
süti beállítások módosítása