Ilyen az, amikor a bakancsot és a terepgatyát zakóra és fehér ingre cserélem.

Washington zakóban

Washington zakóban

Russia 2015: Economic Outlook

2015. január 29. - TrauUSA

Nem zuhanórepülés, hanem hosszan, évekre elnyújtott erőteljes csökkenés vár az orosz gazdaságra a január 28-án megtartott esemény szakértő vendégei szerint. A Center of Global Interest szervezte félnapos konferencián kialakult konszenzus szerint a sokat emlegetett szankciók és az olajár csökkenése mellett más, fundamentális problémák miatt elkerülhetetlen az orosz gazdaság és életszínvonal visszaesése.

 Az orosz költségvetés eddig nyilvánosságra került adatai szerint 2014-ben nem volt jelentős az Oroszország ukrajnai katonai beavatkozását követő, egyre erősödő szankciók hatása. A termelőszektorból meglepően erős adatok érkeztek, nőtt a hadiipar, alacsony volt az indikátornak tekintett vasúti áruszállítás csökkenése is a negyedik negyedévben. Igaz, a befektetések öt százalékos csökkenése már tavaly is aggasztó volt.

Azt azonban jelenleg senki nem tudja pontosan megmondani, hogy a következő 3-6 hónap milyen változásokat hoz az orosz gazdasággal kapcsolatban.

 Az olajár tartósnak tűnő feleződése, a várhatóan tovább erősödő szankciók, az orosz gazdasági és jogi reformok elmaradása, a folyamatosan és jelentősen csökkenő befektetések, a megugró infláció miatt biztosra vehető, hogy 2015-ben az orosz GDP és a lakosság jövedelme, így életszínvonala is egyaránt csökkenni fog. A konferencia résztevői szerint 2015-ben a legnagyobb problémát a befektetések további, erős csökkenése okozza majd. Ehhez társul majd a gyenge rubel, a csökkenő külkereskedelem, amely finanszírozási problémákat is előrevetít.

 Az olajárak csökkentése eltüntette az állami bevételek durván egyharmadát: ez az összeg 2015-ben is hiányozni fog az államkasszából. Az olajár bezuhanása ugyanakkor nem fogja visszafordítani a nyugat-európai energiatakarékossági intézkedéseket. A jövőben is csökkenni fog a megújuló energiaforrások kiépítésének és üzemeltetésének költsége. E kettő a kőolaj- s földgázfogyasztás csökkenését, az orosz szempontból kritikus fontosságú európai piac szűkülését vetíti előre, ami akkor is gondokat fog okozni hosszabb távon, ha valahogyan sikerülne Ukrajnával kapcsolatban politikai megegyezésre jutni és az embargókat felfüggesztenék.

 A befektetések csökkenése is alapvetően érinti az energetikai szektort. A könnyebben kitermelhető kőolaj- és földgázmezők kimerülőben vannak. A kiaknázható tartalékok már a nehezebben elérhető sarkvidéki és tengeri olajmezőkön vannak, melyeket tőke és nyugati technológia nélkül a már amúgy is eladósodott orosz energetikai óriások nem vagy csak nehezen lesznek képesek feltárni.

 Nem jött be az az orosz számítás, hogy Ázsiával, leginkább Kínával "váltják ki" a nyugati piacokat. A kínai bankok roppant óvatosak és elzárkóznak a nagyobb méretű orosz projektek finanszírozása elől. Megjegyzendő, hogy a tavaly május végén bejelentett, 30 évesre és 400 milliárd dollár értékűre tervezett, évi 38 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas orosz-kínai földgázvezeték finanszírozása is késik. A kínai, szingapúri és hong kongi bankok is választhatnak: Oroszországgal vagy a szankciókat kőkeményen betartattató, a vétkes vállalatokat akár milliárdos büntetésekkel sújtó Egyesült Államokkal üzletelnek.
A pénz helyett egyelőre az olcsó kínai és indonéz ruhák, háztartási cikkek öntötték el az orosz piacot, komoly nehézséget okozva a hazai gyártóknak is.

 A gazdasági gondok mellett az orosz igazságszolgáltatás helyzete is erősen negatív hatással van az üzleti környezetre. Mint a konferencián elhangzott, a kis- és közepes vállalatok (de néha az oligarchákat is) nem a nyugati értelemben vett korrupcióval, hanem az állami szervek, hivatalok zsarolásával találkoznak. "Egy nap bejön az üzletedbe a helyi FSzB és közli, holnaptól a céged 25 százaléka az övék. Mondhatsz persze nemet, de akkor másnap már előzetesben vagy és a céged pillanatok alatt tönkremegy." A reformok újjáélesztésére, továbbvitelére jelenleg semmilyen esély nincs, így az Oroszországban tevékenykedő nyugati cégek számára értelmetlennek tűnik bármilyen komolyabb fejlesztés. Különösen, ha figyelembe vesszük az állami propagandával felkorbácsolt Amerika- és EU-ellenes hangulatot.  

A bejegyzés trackback címe:

https://washingtonzakoban.blog.hu/api/trackback/id/tr507121939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Korász 2015.03.13. 06:37:00

Remek poszt, köszönöm!
süti beállítások módosítása