Ilyen az, amikor a bakancsot és a terepgatyát zakóra és fehér ingre cserélem.

Washington zakóban

Washington zakóban

A tűzszünet vajon mi?

2015. február 13. - TrauUSA

A tűzszünet jobb, mint ha nincs tűzszünet - összesen ennyi az, amit  a legoptimistább amerikai nyilatkozók ki tudnak préselni magukból. Senki, még egyszer mondom, senki nem merte névvel-arccal felvállalni azt a véleményt, hogy a most megkötött Minszk 2.0 életbe fog lépni s valóban elhallgatnak a fegyverek. Azon már csak a CNN minszki tudósítója is csak csóválta a fejét, hogy a megállapodás többi pontja (úgyis mint a nehézfegyverzet visszavonása, az orosz-ukrán határ ukrán ellenőrzése, fegyvermentes övezet stb.) is teljesülni fog-e. A hivatalos szóhasználatban egy "reménysugár" tűnt fel a horizonton, mármint ami a békét illeti.

De miről is szól a most aláírt megállapodás? A fontosabb pontok:

- Teljes tűzszünet - de csak február 15-én kijevi idő szerint 00.00-tól. Érdekes.

- A nehézfegyverzet visszavonása, de az is trükkösen. Az ukránoknak a jelenlegi frontvonaltól kell visszavonni a nehéz technikát, míg az orosz-szeparatista erőknek a 2014 szeptember 19-én egyszer már elfogadott vonalaktól. De csak a nehéz fegyverzetet kell visszahúzni kategóriától függően (100 mm felettő ágyúk, tarackok legalább 50 km, sima rakéta-sorozatvetők 70 km, Tornado-Sz, Uragan, Szmercs és Tocska 140 km). A csapatok és a 100 mm-nél kisebb fegyverzet a jelenlegi frontvonalon maradhatnak, nem a 2014-es minszki határoknál. A visszavonásnak legkésőbb február 17-én 00.00-kor meg kell kezdődnie és 14 nap van a teljes végrehajtásra. A felügyelet az EBESZ és a trojka képviselőinek feladata. Így  egy kábé 50 km-es demarkációs zóna keletkezik, legalábbis a Reuters és már hírügynökségek szerint. Hát nem tudom, de az angolra fordított szöveg kifejezetten a nehéz tüzérségi fegyverekről szól és nem az összes fegyvere erőről. Érdekes.

- Az EBESZ minden eszközzel ellenőrizheti a tűzszünetet, és megfigyelheti a területet. Akkor innentől már nem ér lelőni az EBESZ S-100-as felderítő helikoptereit?

- Amnesztia a résztvevőknek, minden foglyul ejtett személy szabadon bocsátása a visszavonulás utáni legkésőbb 5. napon.

- Segélyszállítmányok feltétel nélküli beengedése, tárolása, szétosztása.

- Segélyek, nyugdíjak, fizetések kiutalása, számlák befizetése - ehhez a terület pénzügyi szektorát ismét ukrán ellenőrzés alá kell vonni, szükség esetén nemzetközi közreműködéssel.

- Az ukrán-orosz határ lezárása, teljes körű és kizárólagos ukrán ellenőrzés alá vonása, a Donyeck és Lugansz területén megtartott helyi választásokat követő nappal megkezdve.

 - Az  összes idegen fegyveres erő, csapat, szervezet, zsoldosok visszavonása és lefegyverzése, az illegálisan alakult csoportok lefegyverzése, EBESZ ellenőrzés alatt. Véget ér az ukrajnai csoportos és egyenruhás orosz turizmus? 

 A szerződés szól még az új ukrán alkotmány bevezetéséről, a helyi választások megszervezéséről, a nagyobb autonómiáról, de egyelőre én szeretném a tűzszünethez köthető, két héten belli eseményeket megtörténni látni, mielőtt lelkesedni kezdenék a politikai reformokkal kapcsolatban. Ha jól értelmezem egyébként, a mostani szerződés nem szól tételesen arról, hogy az ukrán rendőrség vagy hadsereg mikor térhet vissza a szeparatisták által ellenőrzött területre - talán a határellenőrzés átvételével egy időben?

 Hogy mennyire lehet a tűzszünetben bízni, azt mutatja talán az is, hogy a több mit 16 órás béketárgyalás alatt és az aláírás után is folytatódott az orosz-szeparatista offenzíva, újabb területeket az ellenőrzésük alá vonva. Ez azért érdekes, mert elméletileg a 2014 szeptember 14-i vonalak mögé kellene így is, úgy is visszavonulniuk vasárnapra. Ehhez képest inkább a kész helyzet elé állítás szándéka látszik: innen nézve a dolgot teljesen érthető az offenzíva és a területszerzés. Ha már eleve nem készülök egy megállapodás betartására és ezt a szerződést aláírók is pontosan tudják, a szignózás pillanatában is, teljesen felesleges a visszafogottság, a harcok beszüntetése. Ha ezt a forgatókönyvet nézzük, akkor viszont a fontos közlekedési csomópont, Debalceve elfoglalása most a legfontosabb feladat. A szeparatisták egyébként éppen a város feladását követelik az ukrán hadseregtől.

 Kérdés, Oroszországnak mennyiben áll érdekében a békeszerződésnek megfelelően visszavonni azoknak a katonákat, az orosz szakszolgálatok tagjait, egyéb "megbízottakat" és a nehézfegyverzetet, melyek ugye hivatalosan ott sincsenek. Ukrajna szerint csak csütörtökre virradó éjjel 50 harckocsi, 40 rakéta sorozatvető és 40 páncélozott szállítójármű érkezett Oroszorszgból a szeparatisták ellenőrizte területre, Oroszország szerint ebből semmi sem igaz. A NATO szerint rengeteg bizonyíték van az orosz fegyverszállításra. Az elmúlt hónapok információi alapján azért az ukrán állítás látszik valószínűbbnek, bár a számokra azért nem tenném fel a (leendő) nyugdíjamat.

 Gazdasági szankciók: egyelőre semmi változás. David Cameron brit miniszterelnök jelezte, amíg be nem bizonyosodik, hogy a tűzszünet valóban működik, só sem lehet semmilyen könnyítésről. A Minszkben meggyötört Francois Hollande pedig egyenesen további szankciók bevezetéséről beszélt, ha a megegyezést nem tartja be Oroszország és/vagy az általa irányított szeparatisták. A két Mistral-osztályú (VLAGYIVOSZTOK, SZEVASZTOPOL) partra szállítást támogató hajó Oroszországnak átadásáról egyelőre szó sem lehet. A szankciók további kiterjesztését lengette be Angela Merkel is a tűzszünet felrúgásának esetére csütörtökön, hasonlóan Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez. Jól látható, hogy az EU továbbra is egyértelműen a gazdasági frontot választja akkor, amikor az orosz agresszióval kénytelen megküzdeni. Ebben azért nem túl erős csapás lesz a hétfő kihirdetendő újabb 5 orosz és 14 ukrán szeparatista állampolgár neve, akik nem utazhatna majd be az EU-ba és az itt fellelhető vagyonukat is befagyasztják. Ja és Ukrajna újabb 17,5 milliárd dolláros hitelt kap az IMF-től: a jelek szerint nem szeretnék hagyni összeomlani az országot.

Summa summarum: a papír mindent elbír, a már egyszer elfogadott és felrúgott megegyezést bárhányszor alá lehet írni. Keleten a helyzet változatlan, meglátjuk, mit hoz a jövő hét.

A bejegyzés trackback címe:

https://washingtonzakoban.blog.hu/api/trackback/id/tr487170631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 18:31:33

nemzeti.net/l.php?u=2843132
Segítsen az Indexnek! Ön szerint ki lövette Donyecket?

Érdemes megnézni a szavazás eredményét:)))))

Ennek amúgy az az üzenete, hogy ki kellene lépnünk a NATO-ból.

jet set 2015.02.13. 18:53:07

Ugye csak az oroszok a hunyók, az ukránok kedves, aranyos, ártatlan népség.

sanyix 2015.02.13. 18:55:52

@♔bаtyu♔: ha olyan takonygerincű szellemi fekete lyukak olvassák mint te, akkor miért kéne megnézni a végeredményt? Nem releváns :)

sanyix 2015.02.13. 18:56:48

@jet set: valószínűleg, hiszen nem oroszországot támadták meg az ukránok, hanem az oroszok az ukránokat. ;)

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 18:58:09

@sanyix: Rendben takonygerinc, akkor te ne olvasd el. Hülyébb már úgy sem leszel.

sanyix 2015.02.13. 19:01:01

@♔bаtyu♔: már rég óta figyelem, hogy az utánzáson kívül semmi nem megy neked. Eldugult a kakiutánpótlás, kula bácsi? :)

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 19:03:18

@sanyix: A srác tükörbe néz, ahogy te is Kulabácsi:)))

sanyix 2015.02.13. 19:05:22

@♔bаtyu♔: köszi hogy megerősítetted, tényleg nem tudsz mást. Nagy eredmény ez egy darab gőzölgő barna biomasszától :)

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 19:07:11

@sanyix: Nézd öcsi, én csak a szinteden írok. Ezt érted. Most ha elkezdeném neked leírni pld. azt, hogy az oroszok miért foglalták el a Krím félszigetet, nem is értenéd, itt putyinoznál és hasonlók. T

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 19:09:36

@sanyix: Amúgy nem te vagy a _most_ nevű nick, hülyegyerek?

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 19:13:46

@sanyix: Na itt a másik jó írás, persze ezt te ne olvasd el, magas ez neked.

A nap lúzere ez az ukrán katonatiszt/terepgyakorlóban pózoló propagandista, aki valamiért úgy vélte: Zaporozsje megye egyik oroszok lakta településén fogja meggyőzni a lakosságot, hogy vérüket adják Ukrajna területi integritásáért. A mutatvány nem jött össze.

nemzeti.net/l.php?u=2843385

fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció 2015.02.13. 19:19:57

az oroszok többsége vadbarom primitív állat, (talán rosszabbak is mint az amerikaiak), elég csak ránézni a történelmükre. Gyakorlatilag szinte csak romboltak, elmebeteg diktátorokat válaszottak és istenítettek (mondjuk van egy kis hasonlóság a magyarokkal ebből a szempontból). Putyin tipikusan egy olyan "ember" amilyenre az orosz népnek szüksége van:
Megmondja mit kell csinálni, jól él (miközben ők szinte éhendöglenek), és táplálja az alaptalan nemzeti büszkeségüket, kábítja a buta embertömeget (pl fasizmus elleni harc), amíg újra össze nem omlanak... aztán kezdődhet elölről.

A legokosabb az lenne hogy az EU és a putyin által vezetett agresszív birkacsorda között egy falat építenének, és nem lenne átjárás, hiszen azt már többször láthattuk hogy moszkva felől semmi jó nem érkezhet, még egy kevés sem mint washington felől.
Az egész EU-nak egy olyan politkára kéne átállni, amivel kihasználja ezt a keleti csürhét, és a nagy vizen túli csürhét is, de közben mindenre ami az ő érdekük, fityiszt mutat.... Tehát átverni őket.

Tökönrúgott Feleségek 2015.02.13. 19:21:40

@♔bаtyu♔: akkor most az az új ukáz, hogy (megint) a ruszkik seggét nyaljuk?

sanyix 2015.02.13. 19:30:39

@♔bаtyu♔: nem nyert megint. Ha ez az a "most" aki régen is volt, akkor úgy emlékszem még le is náczyzott, mert ő bizony gyurcsányista/vagy maszopista volt 2010 környékén, én ugye akkor sem.

Nem érdekel a ruszki propaganda, mit ismételgeted? Megtámadtak egy másik országot, méghozzá olyan sunyi tetű módon hogy fel sem merik vállalni a nyilvánvalót, és hülyének nézik a világot. Ennyiérővel mi magyarok megtámadhatnánk szlovákiát, romániát, és azt mondhatnánk hogy "nem mi voltunk".
Mondjuk ez utóbbi erősen viccesen hangzik, hiszen az elvtársaid tettek róla hogy a "magyar hadsereg" név hallatán mindenki csak gúnyosan röhögjön.

sanyix 2015.02.13. 19:32:18

@Tökönrúgott Feleségek: miért? Volt ebben változás? Mindig a ruszkik seggét nyalták meg a viktorukét, és annak haverjaiét.

2015.02.13. 20:02:06

Az oroszok fő taktikai előnye, hogy mindig hazudnak. Van egy nyilvánvaló szituáció, amit következetesen elhazudnak. Ezt 56-ban is eljátszották, Maléterék arra basztak rá leginkább, hogy ezzel nem számoltak. Szegény Pongrátz Gergely nem keveset foroghat a sírjában, ha látja, hogy mennyire elszaporodtak a megélhetési oroszbarátok manapság.

TrauUSA 2015.02.13. 20:45:29

Napsugarast!

Propagandáról jut" eszembe: ma a Wilson Woodrow-ban volt egy előadás hat délkelet-ukrajnai megyében és a Krímben 2014 végén tartott közvélemény-kutatásról.

www.wilsoncenter.org/event/geopolitical-gambits-and-ordinary-citizens-attitudes-south-east-ukraine-and-crimea

Ott voltam, nagyon érdekes volt. Holnap megírom és megpróbálom rábeszélni az indexeseket, rkják ki, mert szerintem érdemes lesz.

Üdv!

Erő e-meló 2015.02.13. 21:01:31

@fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció:
"A legokosabb az lenne hogy az EU és a putyin által vezetett agresszív birkacsorda között egy falat építenének"

És az "Európa szégyene" kategóriába tartozó, egyedül a korrupcióban élenjáró Ukrajnát melyik oldalra állítanád?

Erő e-meló 2015.02.13. 21:03:46

@dr kotász:
"Az oroszok fő taktikai előnye, hogy mindig hazudnak. "

Ebben azért az ukránok se maradnak le. Az utóbbi időben pedig az USA is felzárkózott hozzájuk

Erő e-meló 2015.02.13. 21:08:33

@TrauUSA:
"megpróbálom rábeszélni az indexeseket, rkják ki, mert szerintem érdemes lesz."

Szóljatok be a központba, majd ott elintézik. Biztos tudják a főnökeid, én csak Udo Ulfkottétől ismeremi a módját

Erő e-meló 2015.02.13. 21:12:57

" Gazdasági szankciók: egyelőre semmi változás. David Cameron brit miniszterelnök jelezte, amíg be nem bizonyosodik, hogy a tűzszünet valóban működik, só sem lehet semmilyen könnyítésről. "

Megint csak más faxával verik a legbőszebben a csalánt.

Mennyi veszteséget jelentenek a szankciók a briteknek, mennyit a németeknek és mennyit nekünk?

Erő e-meló 2015.02.13. 21:19:52

@Z69:
Az ukrán háborús propagandát Washingtonban lefordítják az egyes vazallus államok nyelvére és szétosztják a reszortfelelős propagandistálknak. Ebből készülnek az ortográfiai kérdésekkel nem nagyon bíbelődő, ám kétségbevonhatatlan elkötelezettségű pamfletek, amit be lehet kajolni

Jaóóó étvágyat hozzá!

♔bаtyu♔ 2015.02.13. 21:26:41

@Erő e-meló: A németek buktak 7%-ot, az USA nyert 7%-ot.

Ügyes.

Erő e-meló 2015.02.13. 21:40:46

@♔bаtyu♔:
Az a gyanúm, hogy eddig az USA-nak került a legkevesebb pénzébe az ukrán hacacáré. Veszíteni nem tud rajta, akkor meg hajrá, mindent bele!

Mint amikor két indián törzs háborúzik egymással. Mindegy hogy ki lesz a végén a nyerő, a farmer csak nyerhet rajta

TrauUSA 2015.02.13. 21:43:09

@Z69:
Napsugarast!

Engem még úgy tanított a korrektorunk, hogy a hajónevek végig nagybetűvel írandóak, nem lefordítandóak, így ennek megfelelően itt is úgy írtam.

A Tornado-SZ pedig tételesen szerepel sz új minszki egyezményben, nem én találtam ki. Lehet reklamálni a szöveget író és egyeztető diplomatáknál! :)

Urkánul "Деба́льцеве", ami bizony -eve végződés.

@Erő e-meló:

Senki nem kötelez ám "pamfletet" olvasni. Pláne nem kommentálni. ;)

Üdv!

Trau

TrauUSA 2015.02.13. 21:54:24

@Erő e-meló:
Napsugarast!

Mivel nekem semmi befolyásom nincs az index.hu-ra, így csak egy levelet tudok nekik dobni és kész. :)

Üdv!

Trau

fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció 2015.02.13. 22:15:32

@Erő e-meló: az ukrán többség Európa felé orientálódik, épp azért kergették el a putyini mintájú előző vezetést mert elegük volt az oligarchák mértéktelen korrupciójából, az más kérdés hogy újabb korrupt oligarchák kerültek hatalomra, de legalább van esély a későbbi változásra.

TrauUSA 2015.02.13. 23:26:41

@Z69:
Napsugarast!

Ohbzmg, most esett le. :) Ennek megfelelően viszont most szeretném megköszönni a figyelmeztetést!
Teljesen igazad van, máris javítom.

Üdv!

Trau

TrauUSA 2015.02.13. 23:52:46

@fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció:
Napsugarast!

Részben pont erről szólt a mai event, holnap meg is írom.

A gyakorlatban (mind az itteni, széles körben elterjedt, talán többségben is lévő véleményt figyelembe véve, mind tavaly év közepén otthon a témával foglalkozó szakértőket is körbekérdezve) az látszódik, hogy ha a Krím után (amiről csendben azért minden komoly résztvevő erő lemondott Oroszorszg javára) Putyin Donyeck és Luhasznk megyéket is behúzza, akkor - gazdasági és részben politikai téren - Ukrajna nyer. Egyrészt leszakad és az orosz állam, az orosz költségvetés nyakába szakad a rettenetes lemaradással, gondokkal küzdő Kelet-Ukrajna egy része, tehermentesítve az amúgy is nagyon nehéz helyzeben lévő ukrán költségvetést. Politikailag pedig egy homogén, Nyugat- és NATO-barát Ukrajna marad, ahol - ha az ukránoknak van egy csöppnyi esze - nekiállnak valóban a reformknak és az eddigi szokásokkal ellentétben nem lopják el beérkező kölcsönöket, segélyeket.

Persze annak is van egy politikai ára, hogy az ukrán kormány kimondva (Porosenko 2014 december végi"a mi generációnk bebukta, de majd az unokáin visszaveszik" mondatára gondolok) vagy kimondatlanul kénytelen lemondani a Krímről.

Üdv!

Erő e-meló 2015.02.14. 00:29:26

@Z69:
"Putyin a barbárabb fél ebben a vojnában, csak a szolgálatai jól a maguk barátaivá , és ukránellenessé hangolták a magyar közvélemény egy részét."

Az USA által támogatott ukrán kormányok (ezt most gyűjtőfogalomként használom Juscsenkótól egészen Janukovicsig) soviniszta politikája - amelynek washingtonból nézve elhanyagolható kollaterális áldozatai a magyar kisebbségiek - hangolta az ukránok ellen a magyar közvélemény még nem teljesen lezombisított részét

Egyszerre siralmas és borzalmas, amikor egy alig létező nemzet mások elnyomásán keresztül akarja megtalálni a maga identitását. Ez fokozódott valóságos őrjöngéssé a Majdan-puccs során, nem véletlen hogy az új rendszer első intézkedései között volt a hírhedt restriktív nyelvtörvény

Putyinról nem akarok se jót se rosszat írni, mert sokkal alaposabb elemzést igényelne a valós Putyin, és az a háborús uszító propagandakép, amivel megpróbálják Amerikából ellene hangolni az európai közvéleményt. De az érdekek részben átfedik egymást, mivel a hatalmon lévő ukrán soviniszták egyformán fenyegetik az orosz és a magyar kisebbséget

Erő e-meló 2015.02.14. 00:39:38

@fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció:
"de legalább van esély a későbbi változásra."

Eddig még csak lefelé tartott a trend. Ha nem nyúlnak a hasa alá Ukrajna már a tönk szélén lenne, vagy inkább azon is túl egy lépéssel. A segélyezésnek meg már csak az a természete, hogy növeli a korrupciót, pedig már eddig se volt semmi

Ukrajna eredményei eddig propagandavonalon érvényesültek, én a hazudozásukbanis a szovjet tradíció folytatását látom.

fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció 2015.02.14. 10:47:48

@Erő e-meló: tudod általában egy háborúban részt vevő ország lefelé szokott tartani, legalább a háború végéig...
süti beállítások módosítása