Ilyen az, amikor a bakancsot és a terepgatyát zakóra és fehér ingre cserélem.

Washington zakóban

Washington zakóban

Közös EU-hadsereg?

2015. március 09. - TrauUSA

Meglehetősen érdekes elképzelést szellőztetett meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A luxemburgi politikus szerint az Európai Uniónak saját, közös hadsereget kellene felállítania, mely Oroszországgal és más veszélyekkel szemben jelentene védelmet, s egyben a közös külpolitika tekintélyét is visszaállítaná.  

A német Welt am Sonntag vasárnapi számában megjelent interjúban kifejtette: a NATO nem jelent elégséges védelmet, hiszen nem minden tagja EU-tagország is egyben.

Juncker szerint a közös EU-haderő fontos jelzést küldhet a világnak, "soha többé nem lesz háború az EU-tagországok között." A közös hadsereg szerinte segítene az EU egységes kül- és biztonságpolitikájának kialakításában is, s lehetővé tenné, hogy Európa is nagyobb felelősséget vállaljon a világpolitikában.

A közös haderő természetesen elrettentő hatással is bírna: "Európa hihetőbben tudna reagálni egy tagországát vagy annak szomszédját ért fenyegetésre" - jelentkezik: Ukrajna. "Ez természetesen nem egy azonnal bevethető hadsereget jelentene, de tisztán érthető üzenetet küldhetnénk Oroszországnak arról, hogy komolyan gondoljuk az európai értékeink védelmét."

A kezdeményezést örömmel fogadta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, aki jelezte: "Európa jövőjének egy pontja lesz a közös európai hadsereg", tette hozzá a miniszter.

Az elképzelés egyszerre nemes és hihetetlen. Természetesen nagyon jó lenne, ha az Európai Unió komolyan venné saját területének, lakosságának és értékrendjének védelmét. Kezdjük a legegyszerűbbel, a piszkos anyagiakkal. Ki fogja finanszírozni a közös európai haderő kialakítását? Egyáltalán vadonatúj alakulatokról, képességekről beszélünk (hiszen a NATO alapját az Egyesült Államok haderejének képességei adják, na ki is turnézik Kelet-Európában a NATO-t képviselve? Csak nem az amerikai 173-as dandár?), vagy a már meglévő EU-harccsoportokat akarják kipofozni? Közös felszerelés lesz vagy marad az országonkénti logisztikai küzdelem az eltérő fegyverzettel, járművekkel, felszerelésekkel?  

Ki lesz a parancsnok? Egyszerre lesznek felajánlva egyes alakulatok a NATO-nak és az EU közös hadseregének is? Ha igen, mit szól ehhez Nagy-Britannia és Franciaország, az Egyesült Államokról nem is beszélve?  

Egyáltalán, milyen hiteles fenyegetést akarunk az oroszok arcába tolni, már elnézést? A seprűnyeles német haderőét? A szigetországként a teljes haditengerészeti merevszárnyú felderítő és tengeralattjáró-vadász képességét szó nélkül leépítő Nagy-Britanniáét? A katonahiány miatt a sorozás visszaállítását fontolgató Svédországét? Az orosz hadihajókat gond nélkül kiszolgáló Spanyolországét? 

A hitelesség nem a harckocsik vagy a vadászbombázó repülőgépek számánál kezdődik, hanem azok használatának politikai szándékánál. Nehezen tudok egy olyan, a közös európai katonai fellépésről szóló forgatókönyvet összerakni most így hirtelen, ami Vlagyimir Putyin orosz elnököt bármilyen szándékának vagy elképzelésének megváltoztatására kényszerítené.

Eleve nehezen tudok egy olyan "elrettentő hatást" elképzelni, amely olyan országok eddig még sosemvolt összefogására alapulna, melyek még a most leszólt NATO-képességek kialakítását és fenntartását is képtelenek voltak megoldani az elmúlt mondjuk 50 év alatt. Galileo műholdas navigációs rendszer, megvan? Háromféle negyedik generációs vadászgép fejlesztése párhuzamosan? Hol a közös európai légiutántöltő, stratégiai légiszállítási, nagy hatótávolságú légi felderítési és hírszerzési, műholdas felderítési képesség? Megfelelő mennyiségű fegyverzet felhalmozása (líbiai bombakifogyás)?

Én elsőként egy működőképes, valódi európai részvétellel rendelkező NATO-t szeretnék látni - ahogyan errefelé egyre többen vannak ezzel így. Ha ez megvan, kedves elnök úr, akkor beszélgessünk a vágyálmokról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://washingtonzakoban.blog.hu/api/trackback/id/tr947252835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.03.09. 22:23:40

éljen a gyarmati hadsereg!

Krisz11 2015.03.09. 23:36:42

Európa biztonságban van. Az USA-val kellene szembeszállni, hogy ne telepítse körbe Oroszországot moszkvára irányított rakétákkal, és akkor nyugodtan élhetnénk. Ehhez viszont az agresszor USA-tól kell megszabadulni.

jogalany 2015.03.10. 00:33:15

Az Egyesült államok mintájára képzelik el a világ új arcának tervezői európát. Egy külpolitika, egy hds, központosított pénz szabályozás, központosított jogalkotás és kontroll, és főleg az összes titkos szolgálat, hírszerzés, elhárítás is mind csak egy maradhat a saját tipusában. Ezt akarják a sokezer éves hagyományú országokra - népekre ráerőszakolni, és ennek a legerősebb eszköze a SZKM (szabad kereskedelmi megállapodás) és ügynök hálózata.
Európát egy ország veszélyezteti, de az nagyon és ez amerika.

TrauUSA 2015.03.10. 01:09:11

@Gerilgfx: Pontosan milyen gyarmata is van az Európai Uniónak?

TrauUSA 2015.03.10. 01:11:13

@Krisz11: Felhívnám a figyelmet, hogy az Európai Unió számos országa, így Magyarország is az Egyesüt Államok szövetségese, mint NATO-tag. Másrészt nehéz lenne háborút indítani az ellen a katonai hatalom ellen, aki csukot szemmel bármikor felszántja Portugáliától Kárpátaljáig az egész kontinenst. A bejegyzés is erről szól: az EU haderői maximális mértékben legatyásodtak.

TrauUSA 2015.03.10. 01:12:55

@jogalany: Felhívnám a figyelmet, hogy az ötlet atyja speciel egy luxemburgi, Jean-Claude Juncker, aki az _Európai_ Bizottság elnöke. Az ötletet támogatják az USA-barátsággal nehezen vádolható németek, míg a maimálisan Amerika-barát britek pedig fúrják.

Bolond világ, nem igaz?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.10. 05:47:36

Brüsszel haderőt szervez a felkelő aurópai népek ketörésére. Nem engedjük!

Niebur 2015.03.10. 06:27:45

Azért sokkal jobb lenne, ha az ilyen jellegű irományok szerzői egyszer arra a kérdésre próbálnának válaszolni, hogy mi lesz 5, 10, 20 vagy éppen 50 év múlva? Abba kéne hagyni már a múlton siránkozást és feltenni ilyen buta kérdéseket .

midnight coder 2015.03.10. 07:13:32

A gond akkor kezdődne, amikor az USA és az EU érdekei nem esnek egybe... USA hadsereg vs EU hadsereg, és a NATO tagok hova álljanak ? Persze ez csak elméleti kérdés, mert Pl. Ukrajna ügyében sem esik egybe az USA és az EU érdeke. Az EU-nak nem érdeke támogatni az ukrán neonácikat Putyinékkal szemben. Az USA viszont valamiért mindenáron be akarja dönteni Putyint, talán Obama akarja ezzel ellensúlyozni a gyászos közel-keleti helyzetet ami az elnöksége idején kialakult.

jogalany 2015.03.10. 07:16:14

TranUsa
Te lenni nagy usa barát és csusztatsz. Persze az a vén hülye is az Usa ügynöke, de nem a hds csak az egyetlen amit e szerinti szemléletben akarnak átalakítani, így elvéve a népektől a nemzetük lényegét, az önrendelkezést. Nem azért halt meg az ükapám nagyapja 1849-ben, hogy újra egy másik hatalom csicskása legyünk, nem azért halt meg apám bátyja, hogy újra más hatalom katonái masírozzanak hazánk útjain, és én sem azért dolgoztam ezért az országért, hogy központosított idegen hatalom uralja az életemet.
Niebur
Aki nem ismeri a múltját, annak a jövője is bizonytalan. Te tudod, hogy veled mi lesz 5 év múlva? még azt sem tudhatod, hogy a munkahelyed jövőre is meg lesz-e, vagyis lesz-e megélhetésed. Ez már nem a Kádár éra, amikor tudtuk, hogy a születendő gyermekem sorsa milyen lesz, akár húsz év múlva is.

Rudi Kató 2015.03.10. 07:38:45

Egyszerűbb lenne izraelt és az usát lefegyverezni és nem lenne szükség semmilyen hadseregre!

gmihaly 2015.03.10. 08:05:51

USA először lő, aztán kérdez, nem gatyázik, odabasz. Az eredmények pedig kétségesek. A fegyverbiznisz pedig aláássa ezeket, hisz az ellenségnek eladott fegyvereken keresik magukat gennyesre. Lásd pl.: Iszlám Állam. Persze azok sem süsük, a megszerzett pénzeikből "diverzifikáltan" vásárolnak, lásd a gépfegyverrel felszerelt Toyota kisteherautókat, stb.stb. Persze, ha az EU-hadsereget felállítják, akkor a drágalátos tagtársak egy részének cinkelt lapjait is "virítani" kell majd...

Exploiter 2015.03.10. 08:06:43

Pedig jó ötlet, csak már rég el kellett volna kezdeni.
Az európai egyesült államok iránya nem opció, hanem az egyetlen lehetőség.

Bafana 2015.03.10. 08:11:45

Az egész világ békéjének egy óriási kerékkötője van: Izrael, magyar hangja Egyesült Államok.

Void Bunkoid 2015.03.10. 09:15:17

Alapvetően két dolgot felejtett el mindenki.

1. A háború marha nagy üzlet az USÁnak, gyakorlatilag azért élnek olyan jól, meg a világ egyik leggazdagabb/leghatalmasabb országa (ha nem az), mert folyamatosan háborúznak és ebből hasznot húznak.

2. Akármennyire is próbálja bárki beállítani a világ nagy démonjának az USÁt, ők soha a büdös életben nem terjeszkedtek vagy háborúztak úgy, mint ahogyan Putyin csinálja jelenleg.

Ha Amerikának megtetszett egy terület, vagy olyanok irányítottak egy területet, ami sértette az érdekeit, akkor kijelentette, hogy mi azt akarjuk/sérti az érdekeinket az ottaniak ténykedése, ezért oda fogunk menni hadsereggel és el fogjuk foglalni, végül a saját képünkre formáljuk.

Ezzel szemben Putyin máig nem hajlandó elismerni Oroszország aktív közreműködését mind a Krím, mind Kelet-Ukrajna elfoglalásában - annak ellenére hogy maguk a "szakadárok" nyíltan elismerik hogy igen, orosz felszereléssel harcolnak, amit jórészt hadrendben levő orosz katonák kezelnek, hiszen szintén tudja az egész világ az ő céljukat, ők Oroszországhoz akarnak csatlakozni.

Ez utóbbi tényt egyedül Putyin tagadja hevesen. De azért küldi oda a cuccot meg a katonákat.

Tehát kb ennyi, ami nekem nem tetszik az oroszokban. Sunyi, aljas kis majmok, akik lóf*sz felelősséget nem vállalnak a tetteikért.

Igen, az amerikaiak is hatalmaskodó, arrogáns terjeszkedők, de legalább ők ezt nyíltan vállalják.

2015.03.10. 09:45:35

Aki azt gondolja, hogy Magyarország megfelelő pozíciója az eu és usaával ellentétes kell legyen az úgy tűnik sokallja a jelenlegi területeinket és újabb 3/4 elvesztéséért dolgozik szorgosan. Érdekérvényesítő képességünk a világban egyenlő a nullával, helyes, legyen közös magas szintű szabályozás és hadsereg eu szinten (utóbbit leszarnám de valszeg nem árt, ha van, Putyin még bejöhet ide is, láttunk már ilyet).

sdm 2015.03.10. 10:12:18

A NATO sohasem lesz működőképes ebből a szempontból, mert az nem teszi lehetővé, hogy egy szegényebb ország leépítsen komplett fegyvernemeket és adott képességekre koncentrálva alakítson ki ütőképes egységeket.

Egy Magyarország méretű és gazdasági állapotú ország hadi költségvetését olyan mértékben dominálja egy korszerű vadászgép vásárlása és fenntartása, hogy másra nem marad pénz, igazából még a negyedik generációs vadászgép normális gyakorlatoztatására sem, nemhogy harci körülmények közé küldésére.

Egy egységes EU hadseregnek van igazán létjogosultsága, különböző képességek tagállamok közötti leosztásával (főleg a kicsikre gondolok), határállamokba telepített nemzetközi támaszpontok létrehozásával, a meglévő alakulatok konfliktuszónába küdésével, de legalább rendszeres közös gyakorlatoztatásával. Az Osztrák-Magyar Monarchiában ez meg tudott valósulni és a holland hadsereg németbe integrálása is valami hasonlót mutat.

Abban teljesen egyetértek, hogy a francia-német-angol vadászgépfejlesztés teljesen fölösleges és iszonyatos mértékű pénzkidobás, helyette az Airbus légi utántöltő és szállító kapacitására kéne helyezni a hangsúlyt.

sdm 2015.03.10. 10:24:23

@Void Bunkoid: azért a közép és dél-amerikai országok mesélhetnének az amerikai befolyásgyakorlás nyílt eszközeiről.

Az ukrán konfliktusban összehasonlítani az USA és Oroszország módszereit teljesen félrevezető. Az USA tisztán hatalmi érdekei mentén cselekszik, míg az oroszok kezében ott van a nemzetiségi kártya, miszerint ő a határon túli oroszokat védi. Ettől még természetesen ez egybeesik a hatalmi érdekükkel, azonban azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az érdekszférájukon kívül kerül 8 millió orosz, ráadásul egy nem igazán oroszbarát vezetés mellett.

zakoca 2015.03.10. 10:46:10

@Void Bunkoid: "1. A háború marha nagy üzlet az USÁnak, gyakorlatilag azért élnek olyan jól, meg a világ egyik leggazdagabb/leghatalmasabb országa (ha nem az), mert folyamatosan háborúznak és ebből hasznot húznak."

Legfeljebb az amerikai fegyvergyártóknak marha nagy üzlet. Az USA-nak (gyk. az államnak) nem tudom miért lenne üzlet milliárdokat elkölteni fegyverre. Ne feledd, ott magáncégek vannak, azok profitja magánzsebekbe folyik, és ebből a profitból viszonylag kevés kerül vissza az államkasszába adók formájában.

Bafana 2015.03.10. 12:57:28

@zakoca: "Legfeljebb az amerikai fegyvergyártóknak marha nagy üzlet."
A háború nem csak a fegyverekről szól. A katonákat a fegyverzeten és a lőszereken kívül élelemmel, ruházattal, védőfelszerelésekkel, járművekkel, üzemanyaggal és még ki tudja mennyi más egyébbel kell még ellátni. Aztán meg ott van az újjáépítés. Még le sem bombáztak egy "terrorista kiképzőbázist", de már megvan, hogy a Mekdonáldszot vagy a Cocakóla gyárat ki építi a helyére. Lényeg a lényeg: óriási üzlet a háború. A legnagyobb.

Gerilgfx 2015.03.10. 16:00:20

@TrauUSA: elég nagy gyarmatai vannak, úgy hívják őket, hogy tagállam.

jogalany 2015.03.11. 01:27:10

A háború egy országnak sem nagy üzlet, hiszen vagy a eszközök vesznek oda, vagy a területén lévő épület stb állomány, + az élőerő. A fegyver gyártók és kereskedők keresnek rajta sokat.
Amerika gazdagsága a pénzügyi vonalról származtatható, hogy $-ban számolnak el mindent a világon pl. olaj, stb. Az USA GDP-je csak 30 %-ban származik a termelő ágazatból, a nagy része a pénzügyi szolgáltatásokból van.
Itt annyi Usa ügynök szól hozzá, hogy lassan többen vannak, mint a nemzet polgárai. Nyíltan írják, hogy a nemzetek mondjanak le önrendelkezésükről, ne gyártsanak pl. vadász repülőket és így tovább.
2018-ban a franciák, megválasztják L.Pen-t elnöknek, az kilép az eu övezetből és az eu-nak itt a vége. Lehet L.Pent megölik addig, de az emberek már mindehol egyre inkább elutasítóak az eu-val szemben. Nem kell eu hds.

Void Bunkoid 2015.03.11. 18:09:11

@jogalany: az a baj a nacionalista vezéralakokkal, hogy amelyik valóban komolyan gondolja a dolgot (mint akár Le Pen), azt bármilyen valóban fajsúlyos fórumon egyszerűen kinevetik/nem veszik komolyan.

Többek között azért, mert késő 19. századi eszmékkel és "megoldásokkal" áll elő a 21. században. Baroimira túlhaladott dolgokat emlegetnek, amik megvalósításával valóban a tizenkilencedik században éreznék magukat az emberek. Azok többsége viszont nem szeretné ezt.

Amelyik nemzetibb jellegű vezéralak meg kulturáltabb-konformistább, az meg előbb-utóbb beáll a sorba a többi EU-konform közé.

jogalany 2015.03.11. 22:56:09

@Void Bunkoid:
Aki nem fajsúlyos? hát akkor mi van a szijártóval? A politikában egyébként ilyen nincs és ezt igazolja, hogy Szijártót is benegedik mindenhova, ami egy külügyesnek jár.
süti beállítások módosítása